24 Οκτωβρίου 2016

Σχεδιάζεται ενεργοποίηση διάταξης για εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για την πληρωμή φόρου κληρονομιάς

Στην ενεργοποίηση διάταξης που ψηφίσθηκε το 2014, αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί, προτίθεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς με την εκχώρηση ακινήτου. Η διάταξη ορίζει ότι «με πράξη της φορολογικής διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμιά περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται».


Ωστόσο, και σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών, η διάταξη θα τροποποιηθεί έτσι ώστε στην περίπτωση που το ακίνητο είναι μεγαλύτερης αξίας από την οφειλή να μπορεί να πιστώνεται στον υπόχρεο η διαφορά για συμψηφισμούς μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία, καθώς η υπάρχουσα διάταξη είναι σαφής και δεν «χωράει» καμιά διασταλτική ερμηνεία σύμφωνα με έμπειρους λογιστές.


Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι στην περίπτωση που για παράδειγμα η αξία του εκχωρούμενου ακινήτου προσδιοριστεί από εκτιμητές στις 100.000 ευρώ, και ο φόρος κληρονομιάς ανέρχεται στα 20.000 ευρώ, η διαφορά των 80.000 ευρώ θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό του φορολογουμένου και θα πληρώνονται οι φόροι μέχρι το ποσό να εξαντληθεί.


Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιλυθούν και άλλα ζητήματα, όπως από ποιον θα γίνεται η εκτίμηση του ακινήτου, καθώς δεν μπορεί να λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες, αφού αυτές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο φόρος κληρονομιάς θα υπολογιστεί με βάση τις πλασματικές αντικειμενικές, ενώ η αξία του εκχωρούμενου ακινήτου θα γίνει σε τρέχουσες τιμές αγοράς.


Στο μεταξύ στην εκ νέου αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων οδηγείται το οικονομικό επιτελείο εξαιτίας της αδυναμίας του Δημοσίου να επιβάλλει τον σχετικό φόρο. Σαφέστατα πρόκειται για μία θετική είδηση για την κτηματαγορά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συναινέσουν και οι θεσμοί με την αναστολή της διάταξης (που αναβάλλεται διαρκώς από το 2014). Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας προβλέπει συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.


Πηγή: Η Καθημερινή, 23.10.2016
 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.