24 Φεβρουαρίου 2015

Η Καθαρή Δευτέρα

Η Καθαρή Δευτέρα (23/2/2015) δεν ανήκει στις εξαιρέσιμες εορτές, για τους εργαζόμενους μισθωτούς στον Ιδιωτικό Τομέα. Συνεπώς, είναι μια κανονική εργάσιμη ημέρα, σε αντίθεση με τα ισχύοντα για τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα, για τους οποίους η ημέρα αυτή (η πρώτη της Μεγάλης Σαρακοστής) είναι αργία.

Α. Όσοι απασχοληθούν την Καθαρή Δευτέρα, επειδή η επιχείρηση λειτουργεί συνήθως κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν κανονικά την αμοιβή τους, χωρίς καμία προσαύξηση. Οφείλεται δηλαδή κανονικά, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο για τους εργάτες - εργατοτεχνίτες, ενώ δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή για τους αμειβόμενους βάσει του μηνιαίου μισθού, υπαλλήλους. Ομοίως, στην περίπτωση αυτή, αν ο εργοδότης μονομερώς αποφασίσει να μην λειτουργήσει η επιχείρησή του (ενώ συνήθως λειτουργούσε), εξακολουθεί να οφείλει τις παραπάνω αμοιβές στους εργαζόμενους. 

Β. Αν η επιχείρηση συνήθως δεν λειτουργεί κατά την ημέρα αυτή, δεν οφείλεται ημερομίσθιο στους εργάτες - εργατοτεχνίτες. Αντιθέτως, στους υπαλλήλους αμειβόμενους βάσει μηνιαίου μισθού δεν οφείλεται άλλη αμοιβή πέραν του μισθού τους, ανεξαρτήτως αν λειτουργεί ή δεν λειτουργεί η επιχείρηση, κατά την Καθαρή Δευτέρα. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι αν η επιχείρηση παραδοσιακά δεν λειτουργεί κατά την ημέρα αυτή, αλλά φέτος ο εργοδότης αποφασίζει την λειτουργία της εκτάκτως, οφείλει να καταβάλλει στους υπαλλήλους επί πλέον του μισθού τους, τόσα ωρομίσθια αντιστοιχούντα στις ώρες που θα απασχοληθούν (ή το 1/25 του μισθού τους επιπλέον, αν πρόκειται για την απασχόληση μιας πλήρους ημέρας εργασίας).

Ωστόσο, ισχύουν και τα παρακάτω:

  1. Ενδέχεται να έχει καθιερωθεί ως αργία από συγκεκριμένες ΣΣΕ, με την προϋπόθεση ότι αυτές εξακολουθούν να ισχύουν.
  2. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η Καθαρή Δευτέρα (μαζί ενδεχομένως, με άλλες μη εξαιρέσιμες αργίες), προβλέπεται από τον Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης ως αργία (εφόσον υφίσταται τέτοιος Κανονισμός).
  3.  Τέλος, είναι πιθανό να έχει συμφωνηθεί η μη εργασία κατά την ημέρα αυτή, στην ατομική σύμβαση εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, αν καταβάλλονταν αποδοχές κατά την Καθαρή Δευτέρα, σε μη απασχολούμενους,  στα προηγούμενα χρόνια, ενώ φέτος καλούνται οι εργαζόμενοι αυτοί να εργασθούν, θα πρέπει να καταβληθεί πρόσθετη αμοιβή, βάσει των ωρομισθίων που θα απασχοληθούν.

Επιστημονική Ομάδα του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.