9 Οκτωβρίου 2012

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου 2012 (Ημέρα Κυριακή)

 Εξαιρέσιμες (υποχρεωτικές) αργίες

ΟΙ εξαιρέσιμες αργίες με βάση την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 2, παρ. 2 του ΝΔ 3755/1957, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ΝΔ 147/1973), είναι οι παρακάτω:

                                      1. Η 25η Μαρτίου.
                                       2. Η δεύτερη ημέρα του Πάσχα.
                                       3. Η 1η Μαΐου.
                                       4. Η 15η Αυγούστου.
                                       5. Η 28η Οκτωβρίου.
                                       6. Η 25η Δεκεμβρίου.

Περαιτέρω, οι εξαιρέσιμες αργίες διακρίνονται σε ημέρες υποχρεωτικής και προαιρετικής αργίας.

Οι  ημέρες υποχρεωτικής αργίας είναι:

                                     1. Η 25η Μαρτίου.
                                      2. Η δεύτερη ημέρα του Πάσχα.
                                      3. Η 15η Αυγούστου.
                                      4. Η 25η Δεκεμβρίου.

Οι  ημέρες προαιρετικής αργίας είναι:

                                     1. Η 1η Μαΐου.
                                      2. Η 28η Οκτωβρίου.

Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ υποχρεωτικής και προαιρετικής αργίας, έγκειται στο γεγονός ότι κατά τις μεν ημέρες των υποχρεωτικών αργιών απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων (εξαιρουμένης της περίπτωσης που οι εργαζόμενοι  απασχολούνται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και κατά τις Κυριακές), κατά δε τις ημέρες των προαιρετικών αργιών, η απασχόληση ή όχι των μισθωτών επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.

Κατά τις ημέρες των υποχρεωτικών αργιών, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απασχολήσουν τους μισθωτούς τους, όπως επίσης και κατά τις Κυριακές και αυτό γιατί με βάση τη νομοθεσία, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική και κάθε εν γένει εργασία κατά τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες.

Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας είναι εξομοιωμένες με το καθεστώς απασχόλησης που διέπει την ημέρα της Κυριακής. Συνεπώς, ότι ισχύει με βάση την εργατική νομοθεσία για την Κυριακή, ισχύει και για τις ημέρες των υποχρεωτικών αργιών.

Ορισμένες επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται στο ΒΔ 748/1966, μπορούν υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσουν και ταυτόχρονα να απασχολήσουν το προσωπικό τους κατά τις Κυριακές και τις ημέρες των υποχρεωτικών αργιών. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία υπάγεται η επιχείρηση και η οποία χορηγείται στο πλαίσιο του νόμου και αφού προηγουμένως υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για κάθε Κυριακή ή ημέρα αργίας που επιθυμεί να λειτουργήσει και να απασχολήσει το  προσωπικό της η επιχείρηση.

Επίσης, οφείλει να υποβάλει στο αρμόδιο γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας, αναλυτική κατάσταση (κατάσταση προσωπικού και ωρών εργασίας), που να περιλαμβάνει τα στοιχεία των μισθωτών, που πρόκειται να απασχοληθούν κατά τις ημέρες αυτές, τις ώρες απασχόλησής τους, καθώς και την ημέρα που τους χορηγείται αναπληρωματική ανάπαυση, στην περίπτωση που πρόκειται για απασχόληση κατά την Κυριακή.

Προσοχή! Στις περιπτώσεις εργασίας μισθωτών σε ημέρα εξαιρέσιμης αργίας (υποχρεωτικής ή προαιρετικής αργίας), δεν χορηγείται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης (ρεπό) στους μισθωτούς.

Αντίθετα, οι μισθωτοί που εργάζονται την Κυριακή πάνω από πέντε (5) ώρες, δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, εκείνης που ξεκινά από την Κυριακή που απασχολήθηκαν.

Προαιρετικές αργίες

Οι εξαιρέσιμες αργίες ενός  ημερολογιακού έτους σύμφωνα και με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι έξι. Από αυτές, η 28η Οκτωβρίου και η 1η Μαΐου έχουν το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας. Ειδικά για την ημέρα της Πρωτομαγιάς  κάθε χρόνο με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης χαρακτηρίζεται υποχρεωτική αργία. Συνεπώς, ως εξαιρέσιμη με  χαρακτήρα προαιρετικής αργίας θεωρείται ουσιαστικά μόνο η 28η Οκτωβρίου.

 

Η αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου φέτος συμπίπτει με ημέρα Κυριακή. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή, λόγω της Κυριακής – αργίας, εκτός από τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που εξαιρούνται και λειτουργούν κατά τις Κυριακές. Περαιτέρω, οι μισθωτοί που δεν θα εργασθούν φυσιολογικά γιατί η επιχείρηση δεν λειτουργεί τις Κυριακές, αν αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται το καταβαλλόμενο σε αυτούς ημερομίσθιο, σε αντίθεση με τους αμειβόμενους με βάση τον μηνιαίο μισθό που δεν δικαιούνται επί πλέον αμοιβής (Ν.3755/1957).

Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί τις Κυριακές και οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν κανονικά, οι μεν ημερομίσθιοι θα λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου, ενώ οι αμειβόμενοι βάσει μηνιαίου μισθού, θα λάβουν μόνο την προσαύξηση του 75%, επί του 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

Παράδειγμα

Επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές:

Ο μισθωτός «Α» (εργατοτεχνίτης), δικαιούται το πραγματικό ημερομίσθιό του (έστω 40 ευρώ) και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερομίσθιο (έστω 30 ευρώ).
Άρα, ο εργατοτεχνίτης «Α» δικαιούται την εξής αμοιβή:

40,00 + (30,00 x 75%) = 62,50 €.

Ο υπάλληλος «Β»,  για τον ίδιο λόγο, δικαιούται ως αμοιβή για την απασχόλησή του την ημέρα αυτή (έστω μηνιαίος μισθός 900 ευρώ) την προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού του, δηλαδή:

900/25 x 75% = 27,00€ 

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012, λόγω της Κυριακής - αργίας,  δικαιούνται ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας (ρεπό), εφόσον εργασθούν περισσότερες από 5 ώρες.

Τέλος, αν κάποιος εργαζόμενος και αμειβόμενος με βάση το ημερομίσθιο, ευρίσκεται σε κανονική άδεια κατά το χρονικό  διάστημα που περιλαμβάνει και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, δικαιούται μεν το ημερομίσθιό του, αλλά η ημέρα αυτή δεν υπολογίζεται στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς του. Το ίδιο ισχύει και για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, δηλαδή δεν υπολογίζεται η ημέρα αυτή στις εργάσιμες ημέρες της άδειας, πλην όμως, οι εργαζόμενοι αυτοί, δεν θα λάβουν επιπλέον αποδοχές.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.