10 Μαϊου 2012

Υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου από επαρχιακή εφημερίδα και τήρησης βιβλίου διαφημίσεων

Οι εφημερίδες τοπικού χαρακτήρα που έχουν την έδρα τους εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου και τήρησης βιβλίου διαφημίσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Με το άρθρο 18 (Διαφημίσεις τοπικού χαρακτήρα) του Ν.2644/1998, εξαιρέθηκαν από την καταβολή αγγελιοσήμου, οι νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που δεν εκπέμπουν από τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, την μετάδοση διαφημίσεων, με την προϋπόθεση ότι δεν σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο, με φορέα που εδρεύει εκτός της περιοχής στην οποία αυτοί εκπέμπουν. Στο παραπάνω άρθρο δεν γίνεται αναφορά σε εκδοτικές επιχειρήσεις ημερήσιου ή περιοδικού τύπου. Ωστόσο, από παλαιότερες διατάξεις νόμων (Α.Ν. 248/1967, Ν.Δ. 1344/1973, αλλά και Ν.2328/1995) προέκυπτε γενικώς, ότι για τις επιχειρήσεις που εκδίδουν περιοδικά ή εφημερίδες και εδρεύουν εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, δεν υφίσταται υποχρέωση υπαγωγής στο αγγελιόσημο, ως προς τις διαφημιστικές καταχωρίσεις  τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δραστηριότητα εντός των ορίων των δύο ως άνω νομών (δηλαδή, πρακτορείο, γραφείο δημοσίων σχέσεων κ.λπ.). Πάντως, η τήρηση του Ημερολογίου Διαφημίσεων είναι γενικής εφαρμογής και δεν εξαρτάται από την υπαγωγή ή μη στο αγγελιόσημο. Με βάση τις οδηγίες της παραγράφου 1β του άρθρου 3 της ΠΟΛ 1217/1996, κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την οποία καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 12 του Ν 2328/1995, ορίζεται ότι το μέσο ενημέρωσης υποβάλλει, για κάθε ημερολογιακό δίμηνο και μέχρι την 15η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα, από την λήξη του ημερολογιακού διμήνου - βλέπε και ΠΟΛ 1238/1996 - ένα  αντίτυπο του τηρούμενου ημερολογίου διαφημίσεων, στη ΔΟΥ της έδρας και ένα στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. Ειδικά για τη ΔΟΥ, οι υπόχρεοι που τηρούν το ημερολόγιο αυτό μηχανογραφικά, υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων, στα οποία περιέχονται όλα τα στοιχεία του ημερολογίου αυτού (ΠΟΛ 1077/2006). Με την ανωτέρω ΠΟΛ, το (τότε) Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, διευκρίνισε ότι, αντί του τριπλότυπου Ημερολογίου Διαφημίσεων, όπως αρχικά είχε ορισθεί, είναι δυνατόν αυτό να τηρείται σε απλότυπη μορφή, με την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλεται τόσο στη ΔΟΥ, όσο και στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ., με ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, το αγγελιόσημο είναι ένας κοινωνικός πόρος (βλέπε, τον τρόπο κατανομής του σε Ταμεία ή Κλάδους ασφάλισης, ασθένειας κ.λπ., στο άρθρο 150, θέση 4 και επόμενες, του νέου Ασφαλιστικού Νόμου 3655/2008), που επιβάλλεται στην αξία των τιμολογίων, τα οποία αφορούν καταχωρίσεις ή μεταδόσεις διαφημιστικών μηνυμάτων, με την διάθεση χώρου σε έντυπο, ή την διάθεση ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού χρόνου, ή ακόμη και την ανάληψη χορηγίας εκπομπής για τον ίδιο λόγο (διαφήμιση). Τα ανωτέρω, αναφέρονται στο άρθρο 12 του Ν 2328/1995, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 33 του Ν 2429/1996, ο οποίος νόμος καταργήθηκε με την παράγραφο 2, του άρθρου 31 του Ν 3023/2002, με εξαίρεση τα άρθρα 24-29 και 32-34 αυτού. Συνεπώς, το άρθρο 33 του Ν 2429/1996 εξακολουθεί να ισχύει. Να σημειώσουμε ότι δεν υπολογίζεται ΦΠΑ επί του αγγελιοσήμου.
10.5.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.