10 Μαϊου 2012

Εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ - οριστική δήλωση ΦΜΥ - φορολογική αναμόρφωση δικηγόρου

Οι κρατήσεις του ΔΣΑ 12% και αντίστοιχα 35% για  το έτος 2011 αναγράφονταν στο σκέλος των εσόδων και αφαιρούνταν από το μεικτό εισόδημα για να προκύψει το καθαρό,  και  από το έτος 2012 αναγράφονται στο σκέλος των εξόδων, αναγράφονται αυτά τα έξοδα στον  κωδικό 666 της Εκκαθαριστικής  Δήλωσης ΦΠΑ;
 Η Παρακράτηση Φόρου από αμοιβή Λογιστή για την υπογραφή του στο Ε3, στο οποίο συμπληρώθηκε και ο πίνακας Ι  (άρθρο 14 και 15 του Ν.3296/2004 αυτοέλεγχος),  απεδόθη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ  με την  Προσωρινή Δήλωση  ΦΜΥ του αντίστοιχου διμήνου, ο δικηγόρος που δεν έχει άλλες αμοιβές έμμισθου προσωπικού υποχρεούται να υποβάλλει  Οριστική Δήλωση ΦΜΥ σε αυτή τη περίπτωση; 
Ο εν λόγω δικηγόρος στην επαγγελματική του έδρα δεν  έχει δαπάνες ενοικίου, εμμίσθου προσωπικού, αυτοκινήτων κ.λπ., είναι υπόχρεος σε Δήλωση Φορολογικής Αναμόρφωσης? δεδομένου ότι οι δαπάνες του αφορούν κυρίως Λογαριασμούς  ΔΕΚΟ και  κινητής τηλεφωνίας. 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
1) Με την απόφαση της Διοίκησης (Πολ. 1026/26.1.2012) διευκρινίστηκε ότι, οι εισπραττόμενες δικηγορικές αμοιβές αποτελούν ακαθάριστα έσοδα και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων που αναγράφονται επί των γραμματίων προκαταβολής για παράσταση σε Δικαστήρια (ενδεικτικά για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και Πειραιώς ΕΤΑΑ-ΤΥΔ 5%, ΕΤΑΑ-ΤΕΑΔ 3%, ΔΣΑ 3%, ΕΔΛΝΔ 1% = 12%) καθώς και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων που αναγράφονται επί των γραμματίων προκαταβολής για παράσταση σε συμβόλαια (ενδεικτικά για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ΕΤΑΑ - ΤΑΝ - ΤΕΑΔ 10%, ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 25% = 35%) αποτελούν αμφότερα έξοδα και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα, με την προϋπόθεση ότι οι εισπραττόμενες δικηγορικές αμοιβές είναι ίσες ή μεγαλύτερες από τα ποσά αναφοράς που αναγράφονται επί των γραμματίων προκαταβολής.
 
Επίσης, αν ο εντολέας του δικηγόρου είναι υπόχρεος κατά νόμο να προβαίνει σε παρακράτηση φόρου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν.2238/1994 ΚΦΕ, είναι δηλαδή επιτηδευματίας φυσικό ή νομικό πρόσωπο που τηρεί βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, όταν καταβάλλει αμοιβές σε δικηγόρους για υποθέσεις της επιχείρησής του θα παρακρατεί φόρο με συντελεστή 20% στο ακαθάριστο ποσό της αμοιβής που καταβάλλεται στον δικηγόρο μετά την αφαίρεση της αμοιβής, που αναγράφεται επί του γραμματίου προκαταβολής ως ποσό αναφοράς και εφόσον η καταβαλλόμενη επιπλέον του γραμματίου αμοιβή ξεπερνά το ποσό των 300 €.
 
 Στην Εκκαθαριστική Δήλωση (Κωδικός 666) αναγράφεται μεταξύ των άλλων  η αξία των εισροών, που απαλλάσσονται από το φόρο με βάση τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (π.χ. μισθώματα ακινήτων, ασφάλειες κ.λπ.), και οι εξαιρούμενες εισροές, όπως μισθοί, ημερομίσθια, εργοδοτικές εισφορές κ.λπ., που είναι εκτός πεδίου εφαρμογής. Επομένως εφόσον  η αξία των κρατήσεων υπέρ τρίτων ανήκει στις εισροές που απαλλάσσονται από ΦΠΑ ή θεωρούνται εξαιρούμενες εισροές θα αναγραφθούν στον εν λόγω κωδικό.
 
2) Εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος, μεταξύ άλλων του δικηγόρου και του λογιστή ή φοροτεχνικού (άρθρο 48 Ν.2238/94 ΚΦΕ). Επομένως ο Λογιστής ως ελεύθερος επαγγελματίας, παρέχει υπηρεσίες προς τον εντολέα του (δικηγόρο) με συμφωνημένη αμοιβή, εκδίδοντας την αντίστοιχη ΑΠΥ στην οποία παρακρατεί φόρο εισοδήματος (20%) επί της αμοιβής, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό των (300) ευρώ. Ο δε εντολέας που καταβάλλει την αμοιβή υποχρεούται να αποδώσει τον φόρο εισοδήματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. της έδρας του  μέσω διαδικτύου  εντός της προθεσμίας που ορίζεται από τον Νόμο (άρθρο 58 ΚΦΕ), συμπληρώνοντας το έντυπο της Προσωρινής Δήλωσης απόδοσης φόρου  στις «Κατηγορίες Εισοδημάτων» την ένδειξη 3 «Από ελευθέρια επαγγέλματα» ʼρα βάσει των ανωτέρω, εφόσον δεν υφίσταται σχέση εξαρτημένης εργασίας (έμμισθο προσωπικό) μεταξύ δικηγόρου και μισθωτού, δεν υποβάλλεται  Οριστική Δήλωση ΦΜΥ. Περαιτέρω υφίσταται υποχρέωση υποβολής μέσω  διαδικτύου  της Οριστικής Δήλωσης Αμοιβών από Ελευθέρια Επαγγέλματα με καταληκτική ημερομηνία την 28η Σεπτεμβρίου 2012 (αρχική ημερομηνία υποβολής 30-04-2012 σύμφωνα με την Πολ.1083/30-03-2012). 
 
3) Υποχρέωση υποβολής της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης έχουν όλοι οι επιτηδευματίες και όλες οι εταιρείες που τηρούν βιβλία και στοιχεία. Επιπλέον: 
 
α) είναι υποχρεωτική η υπογραφή της  και από τον λογιστή, στην περίπτωση που η δήλωση φορολογίας έχει υπογραφεί από τον ίδιο.
β) υπογράφεται μόνο από τον επιτηδευματία, όταν  έχει συνταχθεί από τον ίδιο, ο οποίος δεν είχε βάσει του νόμου υποχρέωση υπογραφής της δήλωσης φορολογίας του από λογιστή.
γ) Είναι υποχρεωτική η υποβολή της και για τις μηδενικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
δ) Υποβάλλεται τέτοια  κατάσταση  και σε περίπτωση ζημιάς .
ε) Με την Πολ.1235/24-11-2011 δόθηκαν οι αναγκαίες οδηγίες συμπλήρωσης της κατάστασης αυτής. 
Επισημαίνεται ότι από τη χρήση 2011 και μετά, η ανωτέρω κατάσταση  θα υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (με το έντυπο Ε3).
10.5.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.