10 Μαϊου 2012

Αγρότης κανονικού καθεστώτος, με δραστηριότητες ΤΑΞΙ - ΤΕΟΜ και συμπλήρωση φορολογικών εντύπων

Αγρότης ενταγμένος στο κανονικό καθεστώς πρόσθεσε δραστηριότητες ταξί και ΤΕΟΜ (τουριστικό λεωφορείο) .Από τον ΚΒΣ μας θεώρησαν  βιβλίο ΕΣ-ΕΞ λόγω ατομικής επιχείρησης. Δεδομένου ότι ως αγρότης δεν συμπληρώνει Ε3, πώς θα συμφωνήσει η κοινή εκκαθαριστική ΦΠΑ για όλες τις δραστηριότητες με το Έντυπο Ε3 για τις δύο υπόλοιπες δραστηριότητες; Στο Ε1 για την αγροτική δραστηριότητα ποιοι κωδικοί θα συμπληρωθούν;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Από τα δεδομένα του ερωτήματος προκύπτει ότι ο αγρότης είναι ήδη ενταγμένος στο κανονικό καθεστώς, πράγμα που σημαίνει ότι είτε ανήκει στις δραστηριότητες του δεύτερου εδαφίου της περ. γ, της παρ. 4, του άρθρου 41 του Ν.2859/2000, Κώδικας ΦΠΑ (πωλεί τα προϊόντα παραγωγής του στις λαϊκές αγορές, ή διαχειρίζεται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως 100KW, ή ασχολείται με την λειτουργία αγροτουριστικής μονάδας έως 10 δωματίων), είτε προαιρετικά ζήτησε την ένταξή του στο καθεστώς αυτό (κανονικό, παρ. 7, άρθρου 41). Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, δεν δικαιούται επιστροφής του ΦΠΑ. 
Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 5, του άρθρου 41 του ίδιου ως άνω νόμου (ισχύει από 31/12/2010) και λόγω της ένταξης στο κανονικό καθεστώς, έχει υποχρέωση τήρησης, βιβλίου ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ. Η υποχρέωση βέβαια αυτή υφίσταται μόνο για τις παραπάνω αναφερόμενες δραστηριότητες (βλέπε, Πολ.1091/2010). Εφόσον στη συνέχεια προσθέτει και άλλες δραστηριότητες (εκμεταλλευτής ΤΑΞΙ κ.λπ.), θα παρακολουθεί τις συναλλαγές αυτές, κατ αρχάς, στο ίδιο ως άνω βιβλίο.  
 
Σημειώνεται ότι ο αγρότης που πωλεί τα παραγόμενα από αυτόν αγαθά σε λαϊκή αγορά, καταχωρίζει τα έσοδα και τα έξοδα μόνο για αυτή τη δραστηριότητα, στο βιβλίο εσόδων εξόδων. Συγκεκριμένα, ως αξία αγορών στο σκέλος των εξόδων, καταχωρίζει την αξία του ειδικού στοιχείου (άρθρο 62 Ν. 3842/2010) που εκδίδει κάθε φορά που θα προγραμματίσει να διαθέσει τα προϊόντα του σε λαϊκή αγορά, ενώ ως έξοδα θα καταχωρίζει αυτά που γίνονται αποκλειστικά για αυτή την δραστηριότητα. Στο σκέλος των εσόδων θα καταχωρίζει την αξία των πωλήσεων (χονδρικών ή λιανικών), όπως αυτή προκύπτει από τα παραστατικά που εκδίδει από τις συναλλαγές που διενεργούνται στη λαϊκή αγορά. Αναλόγως, θα ενεργεί και για τις λοιπές δραστηριότητες του δεύτερου εδαφίου της παρ. γ (φωτοβολταϊκά έως 100KW και αγροτουρισμό έως 10 δωμάτια).
 
Κατά συνέπεια, με βάση τα παραπάνω, ο αγρότης έχει δύο ιδιότητες: αυτή του αγρότη του ειδικού καθεστώτος και του ασκούντος οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, διατηρεί το δικαίωμα επιστροφής του ΦΠΑ, με συντελεστή 5%, όταν πωλεί τα προϊόντα παραγωγής του στις λαϊκές αγορές, επί της αξίας των πωλήσεων που πραγματοποιεί και 11% όταν διαχειρίζεται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως 100KW ή ασχολείται με την λειτουργία αγροτουριστικής μονάδας έως 10 δωματίων (όπως ισχύει και για τους κατ εξοχήν αγρότες του ειδικού καθεστώτος). 
 
Η πρώτη ιδιότητα απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής  δηλώσεων ΦΠΑ, ενώ η δεύτερη ως εντασσόμενη στην Β’ κατηγορία (κανονικό καθεστώς) έχει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ.
 
Περαιτέρω, εφόσον ο αγρότης προσθέτει την επιπλέον δραστηριότητα του αυτοκινητιστή, καταλαμβάνεται από την διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 4 του άρθρου 41 του Κ. ΦΠΑ, με αποτέλεσμα, κατά την γνώμη μας, να μην έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 41 και ο αγρότης να μην μπορεί να ενταχθεί (πλέον) στο ειδικό καθεστώς του άρθρου αυτού. 
 
Συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι η συμφωνία του Ε3 με την εκκαθαριστική του ΦΠΑ, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υφίσταται εφόσον ισχύει και το ειδικό καθεστώς, αλλά η πλήρης ένταξη του υπόχρεου αγρότη σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, για όλες τις δραστηριότητες. ʼρα ο αγρότης, καθίσταται επιτηδευματίας. 
 
Ως προς το έντυπο της φορολογικής δήλωσης (Ε1), θα συμπληρώσει ενδείξεις στον πίνακα 4Β (Καθαρό εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις) που θα αφορούν την ιδιότητα του αγρότη που υποχρεωτικά τηρεί βιβλία Β κατηγορίας, αλλά και ενδείξεις του πίνακα 4Γ (Εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις) για τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.
10.5.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.