29 Δεκεμβρίου 2011

Απαλλαγή από ειδικο φορο ακινήτων

Αλλοδαπή εταιρεία (κυπριακή) αγόρασε το 2010 μια μονοκατοικία για να τη χρησιμοποιεί ως έδρα, και έναν αγρό για τον οποίο εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την ανέγερση 4 μονοκατοικιών με σκοπό την πώληση τους. Έλαβε ΑΦΜ με ΚΑΔ: "Αγοραπωλησίες ιδιόκτητων ακινήτων", θεώρησε βιβλίο εσόδων-εξόδων με υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ. Υπέβαλε στη ΔΟΥ αίτηση απαλλαγής από το φόρο 15% για την μονοκατοικία λόγω ιδιοχρησιμοποίησης (ως έδρα) και για τον αγρό λόγω έκδοσης οικοδομικής αδείας για την ανέγερση κτισμάτων. Αρνούνται όμως την απαλλαγή και για τα δύο. Είναι σωστό;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Ο Ν.3091/2002 προβλέπει δύο κατηγορίες εξαιρέσεων από την επιβολή του ειδικού φόρου επί των ακινήτων. Η πρώτη κατηγορία εξαιρέσεων (παρ.2, άρθρου 15), αφορά εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε οποιαδήποτε χώρα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις:
Α) «Εταιρείες οι οποίες ασκούν εμπορική, μεταποιητική, βιομηχανική, βιοτεχνική ή παροχής υπηρεσιών δραστηριότητα στην Ελλάδα, εφόσον κατά το οικείο οικονομικό έτος τα ακαθάριστα έσοδα από τη δραστηριότητά αυτή είναι μεγαλύτερα των ακαθάριστων εσόδων από ακίνητα. Στα ακαθάριστα έσοδα από ακίνητα δεν υπολογίζονται τα έσοδα από ακίνητα, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν οι εταιρείες αποκλειστικά για την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας». Η εταιρεία που αναφέρετε δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία αυτή καθώς την παρούσα χρονική στιγμή δεν έχει πραγματοποιήσει έσοδα από άσκηση κάποιας από τις παραπάνω δραστηριότητες (δηλαδή, εμπορική, μεταποιητική, βιομηχανική, βιοτεχνική ή παροχής υπηρεσιών). Μελλοντικά και εφόσον υπάρξουν έσοδα από πωλήσεις κατοικιών (έσοδα από εμπορική δραστηριότητα) θα πρέπει να επανεξεταστεί η πιθανότητα απαλλαγής εξ’ αιτίας του λόγου αυτού.
Β) «Εταιρείες οι οποίες ανεγείρουν κτίρια ή άλλες εγκαταστάσεις που πρόκειται να ιδιοχρησιμοποιήσουν για την άσκηση βιομηχανικής, τουριστικής ή εμπορικής γενικώς επιχείρησης. Η εξαίρεση του προηγούμενου εδαφίου αφορά τα ακίνητα στα οποία πρόκειται να λειτουργήσει η βιομηχανική, τουριστική ή εμπορική επιχείρηση και αίρεται αναδρομικά, αν η εταιρεία δεν προβεί στην έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης στα ακίνητα αυτά, μέσα σε επτά (7) έτη από την κατάθεση των δικαιολογητικών στην αρμόδια δημόσια υπηρεσία για έκδοση αρχικής οικοδομικής άδειας ή αν τα ακίνητα μεταβιβασθούν, εκμισθωθούν, εισφερθούν κατά χρήση, παραχωρηθούν δωρεάν, χρησιμοποιηθούν προς εκμετάλλευση από την εταιρεία ή τρίτο κατά οποιονδήποτε άλλον τρόπο, πριν τη συμπλήρωση δεκαετίας από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας». Η εξαίρεση αυτή ισχύει για διάστημα 7 ετών από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ωστόσο, η εταιρεία που αναφέρετε δεν μπορεί να κάνει χρήση αυτής της διάταξης δεδομένου ότι το κτίριο που ιδιοχρησιμοποιεί προέρχεται από αγορά, ενώ τα κτίρια που θα ανεγερθούν δεν πρόκειται να ιδιοχρησιμοποιηθούν για την άσκηση δραστηριότητας αλλά θα έχουν τον χαρακτήρα προϊόντος προς πώληση. 
Η δεύτερη κατηγορία εξαιρέσεων αφορά εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε. και έχει να κάνει με την μετοχική ή εταιρική σύνθεση της εταιρείας και την ύπαρξη ονομαστικών μετοχών από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα (παρ.3, άρθρου 15). Από το ερώτημα δεν προκύπτει εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση για τη συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε με την επιφύλαξη της δυνατότητας απαλλαγής με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, η κρίση της φορολογικής αρχής φαίνεται να είναι ορθή.

29.12.2011

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.