30 Μαρτίου 2011

Ειδικός φόρος ακινήτων

Ειδικός φόρος ακινήτων Ν.3091/2002.  Α.Ε. σύμφωνα με το καταστατικό έχει δραστηριότητα την εκμετάλλευση ακινήτων και έχει ανώνυμες μετοχές, οι μέτοχοι όμως είναι 4 φυσικά πρόσωπα με ελληνικό ΑΦΜ και τα στοιχεία τους έχουν γνωστοποιηθεί στην φορολογική αρχή. Η Πολ.1093 άρθ.1 παρ.5 περ.1 αναφέρει πως από τα δικαιολογητικά πρέπει να προκύπτει ότι οι μετοχές είναι ονομαστικές και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Η ανωτέρω εταιρεία απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται επειδή έχει ανώνυμες μετοχές σύμφωνα με το καταστατικό της.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με βάση τη γραμματική διατύπωση του άρθρου 15 παρ. 3 του Ν. 3091/2002, όπως ισχύει, που ορίζει ότι από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων εξαιρούνται «ανώνυμες εταιρείες που έχουν ονομαστικές μετοχές μέχρι φυσικού προσώπου ή που δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα που τις κατέχουν και με την προϋπόθεση ότι τα φυσικά πρόσωπα έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου στην Ελλάδα», θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι σε περίπτωση που δηλώνονται τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τις μετοχές της εταιρείας (και τα πρόσωπα αυτά έχουν, επίσης, ελληνικό ΑΦΜ), για την απαλλαγή της εταιρείας είναι αδιάφορο αν αυτή έχει ονομαστικές ή ανώνυμες μετοχές. Ότι δηλαδή προϋπόθεση για την απαλλαγή είναι είτε οι μετοχές να είναι ονομαστικές είτε να δηλώνονται τα φυσικά πρόσωπα που τις κατέχουν, άσχετα στη δεύτερη περίπτωση αν οι μετοχές είναι ανώνυμες ή ονομαστικές. Και αυτό εμφανίζεται και εύλογο κατ’ αρχήν, καθώς αν οι μετοχές είναι ονομαστικές δεν είναι σαφές, για ποιο λόγο απαιτείται επιπλέον δήλωση των στοιχείων των φυσικών προσώπων - κατόχων τους, αφού η ταυτότητα τους θα αποδεικνύεται έτσι και αλλιώς από το μετοχολόγιο της εταιρείας.
Ωστόσο, από τη λοιπή διατύπωση του άρθρου καθώς και τη σχετική υπουργική απόφαση (Πολ. 1093/2010) φαίνεται ότι σκοπός του νομοθέτη δεν ήταν τελικά να εξαιρέσει τις ΑΕ με ανώνυμες μετοχές, ακόμη και αν αυτές έχουν δηλώσει τα φυσικά πρόσωπα – μετόχους τους. Αυτό προκύπτει κατά πρώτον από την ανάγνωση των λοιπών περιπτώσεων της παρ. 3 του άρθρου 15, όπου η υποχρέωση της δήλωσης των φυσικών προσώπων – εταίρων αναφέρεται στην περίπτωση που μερίδια των ΕΠΕ, προσωπικών εταιρειών κ.λπ. ανήκουν σε άλλες εταιρείες. Δηλαδή τη δήλωση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων ο νομοθέτης την απαιτεί στην περίπτωση μόνο που τις μετοχές της ΑΕ τις κατέχει άλλο νομικό πρόσωπο και όχι ως εναλλακτική, αντί της υποβολής μετοχολογίου, στην περίπτωση που τις μετοχές τις κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
Συνακόλουθα, παρά την μάλλον ανεπιτυχή διατύπωση, η κρίσιμη περ. α της παρ. 3 του άρθρου 15 του νόμου πρέπει να διαβαστεί ως «ανώνυμες εταιρείες που έχουν ονομαστικές μετοχές μέχρι φυσικού προσώπου ή [σε περίπτωση που οι μετοχές αυτές κατέχονται από άλλα νομικά πρόσωπα] που δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα που τις κατέχουν και με την προϋπόθεση ότι τα φυσικά πρόσωπα έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου στην Ελλάδα». Περαιτέρω, στην ίδια παρ. 3 του άρθρου 15 του νόμου αναφέρεται ότι «Αν το σύνολο ή μέρος των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων των εταιρειών των ανωτέρω περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄ ανήκει σε εταιρεία…», δηλαδή νοείται ότι η εξαίρεση της περ. α΄, μεταξύ άλλων, αφορά μόνο ονομαστικές μετοχές.
Αλλά και από την Πολ. 1093/2010 προκύπτει ότι για την απαλλαγή από το φόρο πρέπει οι μετοχές των ΑΕ να είναι είτε ονομαστικές και να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα είτε ονομαστικές που κατέχονται από νομικό πρόσωπο, η ταυτότητα των φυσικών προσώπων - μετόχων, εταίρων κ.λπ. του οποίου νομικού προσώπου στην περίπτωση αυτή και δηλώνεται.
Επομένως, η εταιρεία του ερωτήματος φαίνεται ότι εκτός από και ρητή πλέον υποχρέωση υποβολής δήλωσης του ειδικού φόρου (βλ. άρθρο 17 παρ. 3 περ. β΄ του νόμου), είναι και υπόχρεη στο φόρο.
Π. Πανταζόπουλος,
Δικηγόρος, Δ.Ν.
30.3.2011

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.