15 Δεκεμβρίου 2008

Λογιστική αντιμετώπιση του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Πώς αντιμετωπίζεται λογιστικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (άρθρα 53 μέχρι 119 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, Ν 2960/2001, όπως κωδικωποιήθηκαν και ισχύουν, βλέπε και άρθρο 56 και επόμενα του Ν 2127/1993), παρακολουθείται στον ομότιτλο λογαριασμό 54.01, και στους υπολογαριασμούς του, σε ότι αφορά την είσπραξη και την απόδοσή του στο Δημόσιο. Το πεδίο εφαρμογής του φόρου αναφέρεται στα ενεργειακά προϊόντα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στην αλκοόλη, στα αλκοολούχα ποτά και στα βιομηχανοποιημένα καπνά Τα ως άνω προϊόντα, μπορεί να παράγονται στο εσωτερικό της χώρας, ή να προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ή να εισάγονται στο εσωτερικό της χώρας, προερχόμενα από τρίτες χώρες.
 
Εννοείται, ότι η χρήση  του λογαριασμού 54.01, προϋποθέτει μια διαδικασία ανάλογη αυτής που ισχύει για τον ΦΠΑ. Συνεπώς, κατά την πώληση αγαθών, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με ειδικό φόρο κατανάλωσης, πιστώνεται ο ως άνω λογαριασμός και στη συνέχεια κατά την απόδοσή του στο Δημόσιο, χρεώνεται, σε πίστωση των χρηματικών διαθεσίμων.
 
Στις περιπτώσεις που η διαδικασία καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είναι ανάλογη με την καταβολή των φόρων και δασμών εισαγωγής από τρίτες χώρες, ανήκει στην κατηγορία των ειδικών εξόδων αγοράς, με συνέπεια να επιβαρύνει το κόστος κτήσης των αγαθών. Επομένως, τα σχετικά ποσά του καταβαλλόμενου στο Τελωνείο ειδικού Φ.Κ., θα καταχωρίζονται στη χρέωση των λογαριασμών της ομάδας 2.ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ.  Στη συνέχεια, κατά την πώληση των αγαθών που επιβαρύνθηκαν με τον ειδικό Φ.Κ., θα πιστώνεται ανάλογος υπολογαριασμός της ομάδας 7 (οργανικά έσοδα). Εάν για οποιονδήποτε λόγο, αντί για την χρέωση λογαριασμών της ομάδας 2, χρησιμοποιηθεί υπολογαριασμός του πρωτοβάθμιου λογ/σμού 63.ΦΟΡΟΙ-ΤΕΛΗ, αυτός θα πρέπει να θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει κόστος πωληθέντων και όχι έξοδο εκμετάλλευσης.
 
15.12.2008

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.