27 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΩΛΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΛΗΨΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών σε σκάφη αναψυχής, επαγγελματικά και μη, θέλει να συνεργαστεί με εταιρεία με έδρα την ΕΕ, η οποία διατηρεί ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας πωλεί προς τους τελικούς χρήστες το δικαίωμα παροχής ύδατος και ηλεκτρισμού προς τα σκάφη τους. Έτσι οι χρήστες προαγοράζουν το δικαίωμα κατανάλωσης στην χώρα τους πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα αμείβεται με προμήθεια. Τι παραστατικά θα πρέπει να εκδοθούν ώστε οι συναλλαγές να αποτυπωθούν σωστά από την επιχείρηση; Ποιος ο χειρισμός ως προς το Φ.Π.Α.;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Εφόσον η αγορά του δικαιώματος αγοράς ύδατος και ηλεκτρισμού γίνεται απευθείας από τους τελικούς χρήστες – πελάτες της επιχείρησης, η εταιρεία που αναφέρετε θα εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προς την εταιρεία που είναι εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για τις υπηρεσίες σύστασης πελατείας. Επί του τιμολογίου αυτού είναι προφανές ότι δε θα χρεωθεί ΦΠΑ καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 14, του ΦΠΑ, πρόκειται για ενδοκοινοτική συναλλαγή που φορολογείται στη χώρα του λήπτη της υπηρεσίας. Υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση VIES παροχής υπηρεσίας.

Εναλλακτικά, οι δύο εταιρείες μπορούν να συμφωνήσουν την αγορά των δικαιωμάτων (μαζικά) από την ελληνική επιχείρηση. Εν συνεχεία, η τελευταία θα ενσωματώσει το σχετικό κόστος στην τελική τιμή που με την οποία θα επιβαρύνει τον πελάτη της με προσθήκη κάποιου περιθωρίου κέρδους. Στην προκειμένη περίπτωση η αλλοδαπή εταιρεία θα εκδώσει τιμολόγιο παροχής υπηρεσίας προς την ελληνική δίχως την επιβολή ΦΠΑ, καθώς η υπηρεσία αυτή φορολογείται στη χώρα της έδρας του λήπτη που είναι η Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία αυτή περίπτωση υφίσταται ενδοκοινοτική λήψη υπηρεσίας από την ελληνική εταιρεία για την οποία θα υποβληθεί δήλωση VIES.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.