12 Νοεμβρίου 2018

Έκδοση χειρόγραφων ΑΛΠ για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης

Πρατήριο υγρών καυσίμων με σύστημα εισροών εκροών στη χειμερινή περίοδο 2014-2015 για το π/θ εξέδωσε χειρόγραφες αποδείξεις λιανικής λιγότερες σε αριθμό & ποσότητα εν συγκρίσει με τις εκδοθείσες ΑΛΠ από το σύστημα, με αποτέλεσμα στο τέλος της χρήσης οι εμφανιζόμενες ποσότητες στις χειρόγραφες ΑΛΠ να είναι λιγότερες από αυτές μέσω συστήματος. Σε κάποιες δε ημερομηνίες έχουν εκδοθεί χειρόγραφες ΑΛΠ, πλην όμως, η συνολική ποσότητα π/θ είναι περισσότερη από την κίνηση της ημέρας μέσω του συστήματος, προκειμένου να καλύψει προηγούμενες πωλήσεις. Επί των ανωτέρω υφίσταται παράβαση φορολογική ή τελωνειακή (λαθρεμπορία).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση την παρ. 3.7, του άρθρου 3, της Πολ. 1009/2012, σε περίπτωση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης μέσω αντλιών, που διακινείται και παραδίδεται εκτός εγκαταστάσεων των πρατηρίων από τις επιχείρησης πώλησης υγρών καυσίμων, εκδίδεται δελτίο αποστολής στο οποίο αναγράφεται, εκτός των άλλων, ο αύξων αριθμός της αυτόματα εκδιδόμενης απόδειξης εσόδου, η οποία παραμένει στον πωλητή και επισυνάπτεται στο στέλεχος του αντίστοιχου δελτίου αποστολής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των ΕΛΠ το στοιχείο λιανικής πώλησης εκδίδεται σε περίπτωση πώλησης αγαθών, κατά το χρόνο παράδοσης ή την έναρξη της αποστολής (άρθρο 13). Το στοιχείο αυτό εκδίδεται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικού μηχανισμού (παρ. 8, του άρθρου 12, των ΕΛΠ βλ. και Πολ. 1003/2014). Ωστόσο, η Πολ. 1002/2014 αναφέρει ότι οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου, με εξαίρεση τους πωλητές (αγρότες – μεταπωλητές) σε λαϊκές αγορές και τους πωλητές αποκλειστικά μέσω πλανοδίου ή υπαίθριου εμπορίου, μπορούν να εκδίδονται χειρόγραφα δίχως τη χρήση ταμειακής μηχανής ή φορολογικού μηχανισμού. Συνεπώς, στην περίπτωση που τα οικεία παραστατικά εκδίδονται εκτός της έδρας του πρατηρίου, επιτρέπεται η έκδοση χειρόγραφων (αθεώρητων) αποδείξεων.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ερώτημά σας, υφίστανται διαφορές μεταξύ των ποσοτήτων που αναγράφονται στις εκδοθείσες αποδείξεις και αυτών που προκύπτουν από το σύστημα εισροών – εκροών του πρατηρίου για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Σημειώνεται, επίσης, ότι εφόσον η διανομή του καυσίμου γίνεται μέσω βυτιοφόρου οχήματος του πρατηρίου μπορεί να παρουσιαστεί το φαινόμενο οι ημερήσιες ποσότητες που παραδίδονται βάσει των χειρόγραφων ΑΛΠ να μην συμφωνούν με την ποσότητα που εισήχθη στο βυτιοφόρο όχημα εντός της ίδιας ημέρας. Αυτό συμβαίνει διότι εντός του οχήματος που χρησιμοποιείται στη διανομή υπήρχε αδιάθετη ποσότητα από προηγούμενη περίοδο η οποία παρουσίασε μεταβολή στο τέλος της ημέρας. Προκειμένου, λοιπόν, να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν ενδείξεις για φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το απόθεμα που βρίσκεται εντός των βυτιοφόρων του πρατηρίου πώλησης υγρών καυσίμων. Η ποσότητα αυτή μπορεί να μετρηθεί με την επανεισαγωγή της στην δεξαμενή και την έκδοση του δελτίου λιτρομέτρησης (παρ. 2.3, Πολ. 1009/2012).

Σημειώνεται, τέλος, ότι με βάση το άρθρο 38, των ΕΛΠ, οι αποφάσεις που αφορούν την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης διατηρήθηκαν σε ισχύ και μετά την εφαρμογή του Ν. 4308/2014.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.