12 Οκτωβρίου 2018

Υποχρέωση βεβαίωσης ΕΦΚΑ δήλωση μεταβολής σε ΔΟΥ

Οφείλω στο ΤΕΒΕ περίπου 25.000 € για δραστηριότητα που τηρούσα έως το 2017 όπου έκανα και διακοπή. Στη συνέχεια τον Μάρτιο 2018 διορίστηκα διαχειριστής σε ΙΚΕ, ενώ δημοσιεύτηκε η τροποποίηση περί του διορισμού μου, η ΑΑΔΕ αρνείται να καταχωρήσει αυτή στο Μητρώο ζητώντας ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ που για να την πάρω πρέπει να μπω στη ρύθμιση των 12δόσεων και εγώ αδυνατώ. Δύναται η εφορία να αρνείται αυτή την καταγραφή στα Μητρώα δηλαδή τον διορισμό μου ως διαχειριστής επικαλούμενη το χρέος μου στον ΕΦΚΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολ. 1006/2013 (παρ. 2, άρθρο 6), για την δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από τον ΕΦΚΑ, για την συγκεκριμένη δραστηριότητα ή ιδιότητα (λ.χ. μέλος ΟΕ ή διαχειριστής ΙΚΕ κ.λπ.). Σημειώνεται ότι η ανωτέρω βεβαίωση απαιτείται και στην περίπτωση της μεταβολής της επιχειρηματική δραστηριότητας (παρ. 2, άρθρο 7). Επομένως, επί της ουσίας η φορολογική διοίκηση οφείλει να ζητά την προσκόμιση βεβαίωσης εγγραφής και όχι βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΕΦΚΑ (τομέας μη μισθωτών - πρώην ΟΑΕΕ).

Συμπληρωματικά, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση ΕΦΚΑ αριθ. πρωτ.: ΔΕΙΣΦΜΜ/1228/1490270/16.11.2017, «στα φυσικά πρόσωπα τα οποία αιτούνται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για την ιδιότητά τους ως μη μισθωτοί ασφαλισμένοι χορηγείται βεβαίωση εξάμηνης διάρκειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν καταβληθεί οι απαιτητές εισφορές κατά το μήνα χορήγησης της βεβαίωσης. Ειδικά για το διάστημα από 1-1-2017 και μέχρι την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016, ο ασφαλισμένος θεωρείται ενήμερος εφόσον έχει καταβάλλει, κατ’ ελάχιστον, το ποσό που αντιστοιχεί στην κατά περίπτωση κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών (κατώτατο όριο).»

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.