10 Ιουλίου 2018

Συμπλήρωση έντυπων φορολογικής δήλωσης ατομικής επιχείρησης εκμετάλλευσης σκάφους αναψυχής

Το κέρδος από εκμετάλλευση σκάφους αναψυχής, ατομικής επιχείρησης, είναι αφορολόγητο σύμφωνα με το Ν. 27/1975. Στην περίπτωση αυτή πως πρέπει να συμπληρωθεί το Ε3 και το Ε1;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιδιόκτητου πλοίου που είναι υπόχρεες σε φόρο πλοίων (Ν. 27/1975) απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος του Ν. 4172/2013 μόνο για το εισόδημα που αποκτούν από την εκμετάλλευση του πλοίου. Στην ανωτέρω περίπτωση μπορεί να ανήκει και μία ατομική επιχείρηση. Η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 θα γίνει με βάση τα οικονομικά δεδομένα του έτους 2017, όπως προκύπτουν από τα λογιστικά αρχεία της επιχείρησης. Συγκεκριμένα θα πρέπει να συμπληρωθεί και ο κωδ. 444, του πίνακα ΣΤ΄ (αφορολόγητα έσοδα) με το σύνολο των εσόδων που προέρχονται από την εκμετάλλευση του πλοίου. Επίσης, στον κωδ. 2018 του πίνακα της Φορολογικής Αναμόρφωσης θα συμπληρωθεί το σύνολο των εξόδων του πραγματοποιήθηκαν για τις ανάγκες της ναυτιλιακής δραστηριότητας. Είναι προφανές ότι αν η επιχείρηση απέκτησε εντός του 2017 έσοδα αποκλειστικά από την εκμετάλλευση του πλοίου, το τελικό φορολογητέο αποτέλεσμα του κωδ. 048 θα ισούται με το μηδέν.

Ωστόσο, το καθαρό (λογιστικό) κέρδος από την ατομική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρωθεί στον κωδ. 659 του πίνακα 6 (κατηγορία: λοιπές περιπτώσεις), του εντύπου Ε1 προκειμένου να ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.