24 Απριλίου 2018

Σχηματισμός πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων σε απλογραφικά βιβλία από τιμολόγια της χρήσης 2009

Ατομική μεταποιητική επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία. Από την συνεργασία της με τον πελάτη «Χ» προέκυψε ένα υπόλοιπο από τιμολόγια της χρήσης 2009, της τάξεως των 132.276,14 ευρώ, το οποίο ο πελάτης της κάλυψε με επιταγές, οι οποίες στην συνέχεια σφραγίστηκαν.

Την 22/07/2010 υπεγράφη συμφωνία συνδιαλλαγής (προ πτωχευτική διαδικασία) με την εταιρεία «Χ» και έγινε μείωση των απαιτήσεων κατά 50%. Η συμφωνία δεν τηρήθηκε ποτέ με συνέπεια μέχρι σήμερα να μην έχει εισπραχθεί κανένα ποσό.

Μπορώ να δημιουργήσω πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων στην χρήση του 2017 για το παραπάνω ποσό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ΚΦΕ, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την φορολογική αναγνώριση της διαγραφής ή του σχηματισμού πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων. Περαιτέρω, με βάση την Πολ. 1056/2015, ικανή και αναγκαία συνθήκη για τον σχηματισμό πρόβλεψης ή την διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων, είναι να έχουν αναληφθεί προ του σχηματισμού ή της διαγραφής, οι κατάλληλες ενέργειες για την διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης.

Η ως άνω απόφαση αναφέρει, ότι για την περίπτωση του σχηματισμού πρόβλεψης, ως κατάλληλη ενέργεια για την διασφάλιση του δικαιώματος της είσπραξης θεωρείται, μεταξύ άλλων, και η σφράγιση επιταγής από τραπεζικό ίδρυμα.

Ωστόσο, ως προς το θέμα της διαγραφής, διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4, του άρθρου 26, ως άνω, η απαίτηση θα πρέπει:

α) να έχει προηγουμένως εγγραφεί ποσό που αντιστοιχεί στην οφειλή ως έσοδο,

β) να έχει προηγουμένως διαγραφεί από τα βιβλία του φορολογούμενου και

γ) να έχουν αναληφθεί όλες οι κατά νόμο ενέργειες για την είσπραξη της απαίτησης.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά. Επιπλέον, ερμηνεύοντας την ως άνω περίπτωση γ, η Πολ. 1056/2015, αναφέρει ότι ενέργειες για την είσπραξη της απαίτησης, θεωρούνται εκείνες με τις οποίες αποδεικνύεται ότι η σχετική απαίτηση είναι ανεπίδεκτη είσπραξης, δηλαδή ότι ο οφειλέτης είναι πράγματι αφερέγγυος[1].

Επιπλέον, εφόσον από την ημερομηνία λήξης της επιταγής μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει περισσότεροι από 24 μήνες, η επιχείρηση δύναται να σχηματίσει πρόβλεψη για το σύνολο της απαίτησης, εκπίπτοντας την καθαρή (προ ΦΠΑ) αξία του τιμολογίου από τα ακαθάριστα έσοδά της.

Εν τούτοις, για την ολική διαγραφή της απαίτησης θα πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια που προαναφέραμε και δεν αρκεί η σφράγιση της επιταγής του πελάτη.

Τέλος, θα θέλαμε επίσης να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση της διαγραφής (και μόνο) δύναται να εκπέσει από τον φόρο των εκροών και ο ΦΠΑ που περιλαμβάνεται στην απαίτηση, εφόσον είχε ήδη συμπεριληφθεί στη δήλωση ΦΠΑ (αρχική ή τροποποιητική) της οικείας περιόδου κατά τον χρόνο έκδοσης του τιμολογίου (Πολ. 1113/2015)[2].



[1]Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολ. 1056/2015:

Η αφερεγγυότητά του μπορεί να αποδεικνύεται ενδεικτικά από τα ακόλουθα:

α) τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου με την οποία να υποχρεώνεται ο οφειλέτης σε εξόφληση,

β) πιστοποιητικό υποθηκοφυλακείου από το οποίο να προκύπτει, κατά περίπτωση, η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή τα υπάρχοντα τοιαύτα με τα τυχόν βάρη τους,

γ) σε περίπτωση διενέργειας πλειστηριασμού σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη, είτε κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης είτε συνεπεία μη επιτεύξεως πτωχευτικού συμβιβασμού, αντίγραφο του πίνακα κατάταξης ή διανομής από συμβολαιογράφο που ορίστηκε για τον πλειστηριασμό της περιουσίας του οφειλέτη, από τον οποίο να προκύπτει η μη ικανοποίηση του δανειστή από το εκπλειστηρίασμα,

δ) τη συμφωνία εξυγίανσης που επικυρώνεται από το πτωχευτικό δικαστήριο σύμφωνα με το έκτο Κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν 3588/2007), με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών έναντι της επιχείρησης (προ πτωχευτική διαδικασία),

ε) σε περίπτωση επιχείρησης που κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης και από τους επίσημους ισολογισμούς της προκύπτει ότι η επιχείρηση αυτή δεν έχει περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, πάγια, χρεόγραφα κλπ.) για να ικανοποιήσει τους οφειλέτες της. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πτώχευσης. Επομένως, η κήρυξη του οφειλέτη σε κατάσταση πτώχευσης λόγω παύσης πληρωμών δεν επιφέρει από μόνη της απόσβεση της απαίτησης.

στ) σε περίπτωση διακοπής εργασιών κεφαλαιουχικών εταιρειών.

[2]   «Τα ανωτέρω ισχύουν και για το ανεξόφλητο ποσό Φ.Π.Α. επισφαλών απαιτήσεων, το οποίο με βάση την ίδια ως άνω εγκύκλιο Πολ. 1056/2015, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην πρόβλεψη της επισφαλούς απαίτησης που σχηματίζεται με βάση τις ως άνω διατάξεις.

Το ποσό αυτό εκπίπτει στο έτος διαγραφής του, με την προϋπόθεση να υπάρχει υποχρέωση απόδοσής του στο Δημόσιο και να έχει ήδη συμπεριληφθεί στη δήλωση Φ. Π. Α. (αρχική ή τροποποιητική) της οικείας περιόδου».
 

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.