19 Ιανουαρίου 2018

Κρατική επιχορήγηση θεατρικής παράστασης

Αστική μη κερδοσκοπική απλογραφικά βιβλία αντικείμενο δραστηριότητας "υπηρεσίες θεάματος" έλαβε κρατική επιχορήγηση 10.000 ευρώ το 2017. Η επιχορήγηση αφορά παράσταση για το έτος 2018.

Α) Η επιχορήγηση φορολογείται;

Αν ναι, έχω πρόβλημα γιατί έσοδα το 2017 και δαπάνες το 2018.

Β) Η καταχώριση στα βιβλία με ποια ημερομηνία και ποιο παραστατικό θα γίνει;

Γ) Ποιες είναι ακριβώς οι εγγραφές στα απλογραφικά βιβλία;

Δ) Αν το έσοδο είναι απαλλασσόμενο, τίθεται θέμα prorata;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αναφορικά με το θέμα τις λογιστικής αντιμετώπισης των κρατικών επιχορηγήσεων θα σας παρακαλούσαμε να ανατρέξετε σε παλαιότερη απάντηση σε ερώτημα συνδρομητή που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου του 2016, σελ. 553, στο περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ με τον τίτλο: Επιδότηση Δαπανών

Σχετικά με το χρόνο αναγνώρισης του εσόδου σημειώνεται ότι με βάση, τόσο την φορολογική νομοθεσία (Πολ. 1059/2015 και ΔΕΑΦ 1080132 ΕΞ 2015/2.6.2015), όσο και την λογιστική αντιμετώπιση (παρ. 2, άρθρο 23, των ΕΛΠ), το ποσό της επιχορήγησης θα αναγνωρισθεί (ως έσοδο) κατά το έτος που τα επιχορηγούμενα έξοδα θα βαρύνουν τα αποτελέσματα.

Η σχετική καταχώριση θα γίνει στο σκέλος των εσόδων του απλογραφικού βιβλίου σε ιδιαίτερη στήλη με βάση το έγγραφο που πιστοποιεί την οριστική έγκριση της επιχορήγησης.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι μετά τις αλλαγές που έγιναν στο άρθρο 31 του Κ. ΦΠΑ με τον Ν 2954/2001, δεν δημιουργείται πλέον κλάσμα  prorata για τις εξαιρούμενες πράξεις που αφορούν επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις, εφόσον δεν αποτελούν αντιπαροχή και δεν συνδέονται άμεσα με την τιμή διάθεσης των αγαθών (βλέπε και την Πολ. 1056/2002).

Ωστόσο, αν δημιουργείται κλάσμα prorata από άλλη αιτία (πχ μισθώματα ακινήτων), τότε θα προστίθενται και τα ποσά από τις παραπάνω κατηγορίες στον παρανομαστή του κλάσματος.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.