12 Δεκεμβρίου 2017

«Χτίσιμο» αφορολόγητου (ποσού που μειώνει τον φόρο, άρθρο 16 ΚΦΕ)

Πώς θα ξεχωρίζουν τις επαγγελματικές αγορές από τις ιδιωτικές ειδικά για τους αγρότες; στο “χτίσιμο” του αφορολόγητου, όταν οι τράπεζες τις έχουν μαζί!

Όταν αγοράζεις με κάρτα ή  μέσω e-banking;

Για παράδειγμα: ΔΕΗ οικίας  -  ΔΕΗ ποιμνιοστασίου  κ.λπ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση την ρητή διατύπωση των διατάξεων της παρ. 3α, του άρθρου 16, του ΚΦΕ: προκειμένου να διατηρηθεί η μείωση φόρου σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλά και τις οδηγίες των Πολ. 1005/2017, 1062/2017 και 1100/2017 που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, η μείωση του φόρου εισοδήματος του άρθρου 16, παρέχεται με την προϋπόθεση πραγματοποίησης γενικά δαπανών για αγαθά και υπηρεσίες με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, δίχως να χαρακτηρίζονται προσωπικές ή καταναλωτικές.

Διευκρινίζεται ότι για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζονται οι μειώσεις του άρθρου 16 του ΚΦΕ. Στην περίπτωση όμως που αποκτάται εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ (ήδη Κλάδος του ΕΦΚΑ), μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, υπολογίζεται η μείωση του φόρου που προβλέπεται στο άρθρο 16 αλλά μόνον στο εισόδημα που αποκτάται από την αγροτική δραστηριότητα. Εφόσον, μαζί με τα εισοδήματα του προηγούμενου εδαφίου αποκτάται και εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, καθώς και αγροτική δραστηριότητα.

Κατά την άποψή μας, λοιπόν, θεωρούμε ότι ορισμένες κατηγορίες δαπανών (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, αγορά ειδών καθαρισμού κ.λπ.) που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τόσο του άρθρου 16, όσο και των διατάξεων του άρθρου 22 (εκπιπτόμενες επιχειρηματικές διατάξεις), του ΚΦΕ, θα ληφθούν υπόψη και ως επιχειρηματικά έξοδα, αλλά και για την μείωση του άρθρου 16 («αφορολόγητο»).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.