2 Αυγούστου 2017

ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ Ε9

Η Πολ. 1237/2014 αναφέρει ότι "επαγγελματικές στέγες”, οι οποίες έχουν ενιαία λειτουργική ενότητα και εκτείνονται σε περισσότερους του ενός ορόφους, αναγράφονται ανά όροφο". Η κ. Κόλλια Άννα στο βιβλίο της "Φορολογίες - Περιουσιολόγιο Ακινήτων" έκδοση 2012 στην σελίδα 33 αναφέρει ότι αναγράφονται σε μία γραμμή.

Κατάστημα με ισόγειο και υπόγειο με εσωτερική σκάλα & με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας πώς δηλώνεται στο Ε9;

Εάν δηλωθεί σε μία γραμμή, ως παλαιότητα, μετά την νομιμοποίηση τμήματος υπογείου, βάσει του 4178/2013, αναγράφουμε το μεγαλύτερο έτος από το πεντάφυλλο του ΥΠΕΚΑ ή το αρχικό έτος άδειας οικοδομής;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση τις οδηγίες της Πολ. 1237/2014 (παρ. 4), ως γενικός κανόνας αναφέρεται: Όταν επί οικοπέδου υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, κάθε οριζόντια ιδιοκτησία με όλα τα περιγραφικά στοιχεία και τα παρακολουθήματά της (οικόπεδο, αποθήκη, θέση στάθμευσης, κολυμβητική δεξαμενή κ.λπ.) αναγράφεται σε μία γραμμή.

Περαιτέρω, στην ανωτέρω απόφαση, σημειώνεται ότι  οι επαγγελματικές στέγες οι οποίες έχουν ενιαία λειτουργική ενότητα και εκτείνονται σε περισσότερους του ενός ορόφους, αναγράφονται ανά όροφο. Ωστόσο, η χωριστή αναγραφή της επιφάνειας ανά όροφο, ισχύει στην περίπτωση που δεν υφίσταται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για το εν λόγω ακίνητο. Επομένως, στην προκειμένη περίπτωση, που υφίσταται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, έχει εφαρμογή ο γενικός κανόνας, δηλαδή, της ενιαίας δήλωσης της επαγγελματικής στέγης με όλα τα επιμέρους στοιχεία της. Ως όροφος θα συμπληρωθεί ο υψηλότερος δηλαδή το ισόγειο.

Ως έτος κατασκευής θα συμπληρωθεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή της τελευταίας ουσιώδους αναθεώρησής της. Εφόσον όμως υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το έτος κατασκευής τους. Σε περίπτωση λοιπόν που το έτος κατασκευής των νέων προσθηκών είναι προγενέστερο του έτους της αρχικής άδειας, θα συμπληρωθεί το έτος ανέγερσης των τακτοποιούμενων χώρων.

 

(Βλέπε: «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» Αθανάσιος. Δράγιος – Βαγγέλης Μιχελινάκης,  Έκδοση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 2014, σελίδα 417 κ.ε.)

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.