1 Αυγούστου 2017

ΦΠΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Ελληνική εταιρεία υποκείμενη σε ΦΠΑ, πραγματοποιεί πώληση κάνοντας χρήση την περ. α., της Πολ.1167/2013 (εξαγωγή σε τρίτη χώρα με απαλλαγή ΦΠΑ σε υποκείμενο σε φόρο) Ερωτάται: Στην δήλωση ΦΠΑ η συγκεκριμένη πώληση πηγαίνει στον κωδικό 348 του εντύπου Φ2; Στον κωδ. 312 του Φ2, οι πωλήσεις αυτές καθώς και οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις περιλαμβάνονται κανονικά στον κύκλο εργασιών για ΦΠΑ ή αφαιρούνται; Ποια είναι η ακριβής ερμηνεία «κύκλος εργασιών για ΦΠΑ».

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

 

Η Πολ. 1167/2013, καθορίζει την διαδικασία απαλλαγής από τον ΦΠΑ, σε περιπτώσεις  παράδοσης αγαθών από εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας μας υπόχρεο πωλητή, προς εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος αγοραστή και εν συνεχεία  στην απευθείας εξαγωγή των αγαθών αυτών σε τρίτη χώρα. Η διαδικασία αυτή πράγματι, αναφέρεται στην περίπτωση (α) της ως άνω Πολ. Συνεπώς, αυτό που απομένει να δούμε είναι αν οι πωλήσεις αυτές, λόγω της απαλλαγής τους από τον φόρο, εφόσον ρητώς εξαιρούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω, αναγράφονται και σε ποιον κωδικό της δήλωσης ΦΠΑ.

Η πράξη στην οποία αναφέρεστε, πράγματι εκλαμβάνεται ως οιονεί αξία εξαγωγών προς τρίτες χώρες, οπότε ορθώς θα συμπεριληφθεί στον κωδικό 348 του εντύπου της δήλωσης ΦΠΑ.  

Ακολούθως, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολ. 1082/2015, στον κωδ. 312 αναγράφεται: «ο κύκλος εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες διακανονισμού του ΦΠΑ των εισροών. Για τον προσδιορισμό του κύκλου εργασιών αφαιρέστε από το σύνολο των εκροών (φορολογητέων, απαλλασσόμενων και εξαιρούμενων) που έχουν περιληφθεί στους κωδικούς 301 έως και 310, τις πράξεις που δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του κύκλου εργασιών για σκοπούς Φ.Π.Α.

Ενδεικτικά:

α) Την αξία πώλησης επενδυτικών αγαθών,

β) τις εργασίες της παρ. 3β΄ του άρθρου 31 του Κώδικα Φ.Π.Α., εφόσον είναι παρεπόμενες της κύριας δραστηριότητας,

γ) τις αυτοπαραδόσεις αγαθών και ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών,

δ) τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών (άρθρο 14 παρ. 2α) συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών που καταβάλατε για τις ενδοκοινοτικές λήψεις των υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2α,

ε) την αξία των αγορών σύμφωνα με την ΚΥΑ Π 2869/1987 και την Πολ. 1128/97,

στ) την αξία των λοιπών πράξεων λήπτη.

Συνεπώς, η πράξη στην οποία αναφέρεστε δεν περιλαμβάνεται στις αξίες που θα αφαιρεθούν, ώστε να προκύψει το ποσό του κωδικού 312, αφού αυτή θεωρείται κανονική πώληση αγαθών, ανεξαρτήτως της απαλλαγής της από τον φόρο, λόγω της σχετικής ιδιομορφίας (δηλαδή, εντός ΕΕ, αλλά άμεση παράδοση σε τρίτη χώρα, ήτοι πράξη που εξομοιώνεται τελικώς, με εξαγωγή σε τρίτη χώρα).

Με βάση τα παραπάνω, η αξία των εξαγωγών και των ενδοκοινοτικών παραδόσεων περιλαμβάνεται στον κωδ. 312.

Παρακολουθείστε σχετικό θέμα στις ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, στο τεύχος του περιοδικού μηνός ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, σχετικώς με το περιεχόμενο και την ερμηνεία του κωδικού 312 του εντύπου της δήλωσης ΦΠΑ.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.