1 Αυγούστου 2017

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Νομική οντότητα τιμολογεί το υπουργείο Παιδείας για την διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές μέσω του προγράμματος Εύδοξος. Η τιμολόγηση αφορά ξεχωριστά το κάθε εξάμηνο. Στις 31/12 η οντότητα κλείνει χρήση. Υποχρεούται για το χειμερινό εξάμηνο να τιμολογήσει βάσει των ΕΛΠ το υπουργείο έχοντας ως κριτήριο τις διανομές έως 31/12 ή έχει το δικαίωμα να τιμολογήσει τον Μάρτιο του επόμενου έτους, τότε δηλαδή που ολοκληρώνεται το χειμερινό εξάμηνο; Να σημειωθεί ότι οι καταστάσεις του υπουργείου για τιμολόγηση του χειμερινού εξαμήνου αναρτώνται περίπου τον Μάρτιο κάθε ακαδημαϊκού έτους.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση τις διατάξεις της περ. ε, της παρ. 2, του άρθρου 11, του Ν 4308/2014, «όταν ο αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημόσιων έργων ή η οριστικοποίηση της συναλλαγής από τον αγοραστή, κατά περίπτωση».

Ερμηνεύοντας τις ανωτέρω διατάξεις η Πολ. 1003/2014 αναφέρει: «το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημόσιων έργων ή η οριστικοποίηση της συναλλαγής από τον αγοραστή, κατά περίπτωση. Η περίπτωση αφορά συναλλαγές που στην πρακτική των δημοσίων προμηθειών προβλέπεται η διαδικασία της «οριστικοποίησης» της πώλησης από τις αρμόδιες αρχές (ενδεικτικά, και όχι περιοριστικά, πώληση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων)».

Επομένως, το τιμολόγιο στην περίπτωση της πώλησης συγγραμμάτων δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος του έτους εντός του οποίου έγινε η οριστικοποίηση της συναλλαγής. Ωστόσο, το σχετικό έσοδο των πωλήσεων θα πρέπει να αναγνωρισθεί εντός του έτους που πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές παραδόσεις των συγγραμμάτων, ακλουθώντας την αρχή του δεδουλευμένου.

Τα ανωτέρω ισχύουν ανεξαρτήτως του τρόπου τήρησης των βιβλίων (απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Βλέπε και την Πολ. 1003/2014, παρ. 11.1.2).

Τέλος, τονίζεται ότι επί του εκδοθέντος τιμολογίου θα πρέπει να αναγράφεται και η ημερομηνία παράδοσης των αγαθών εφόσον αυτή είναι διαφορετική από την ημερομηνία έκδοσής του (παρ. 9.2.2, Πολ. 1003/2014).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.