9 Μαϊου 2017

Ασφάλιση αμοιβής που εισπράττεται με τίτλο κτήσης

Το ερώτημα αφορά την πληρωμή εισφορών για αμοιβή που εισπράττεται με τίτλο κτήσης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1) Περιστασιακά απασχολούμενο,

2) Μισθωτός που απασχολείται και περιστασιακά,

3) Δημόσιος υπάλληλος που απασχολείται και περιστασιακά,

4) Ελεύθερος Επαγγελματίας που απασχολείται και περιστασιακά.

AΠΑΝΤΗΣΗ

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 36 του Ν. 4387/2016 αναφέρεται ότι οι μισθωτοί, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες περιστασιακά πέραν την εξαρτημένης εργασίας τους και για τις οποίες εκδίδεται τίτλος κτήσης ή απόδειξη δαπάνης, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μηνιαίως εισφορές όπως προβλέπεται στο άρθρο 39 του προαναφερθέντα νόμου. Επομένως, όλοι οι μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών όπως και οι λοιποί αυτοαπαχολούμενοι για το εισόδημα που αποκτούν από την ευκαιριακή άσκηση δραστηριότητας. Τονίζεται ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν εφαρμόζεται το κατώτατο όριο για το δευτερεύον αυτό εισόδημα.

Εν συνεχεία, για εκείνους που ως ιδιώτες προσφέρουν περιστασιακά τις υπηρεσίες τους με έκδοση στο όνομα τους τίτλους κτήσης από πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε απεικόνιση των συναλλαγών τους, καταβάλλουν εισφορές κατά τα οριζόμενα από την περίπτωση α της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του νόμου 4387/2016, δηλαδή καταβάλλουν μηνιαίως το 20% του ετήσιου εισοδήματος τους όπως αυτό έχει προκύψει από τους εκδοθέντες τίτλους κτήσης κατά το προηγούμενο έτος.

Επιπροσθέτως σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 41 του ίδιου νόμου η ασφαλιστική εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών και των λοιπών κατηγοριών που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ ορίζονται στο 6,95% επί του ετήσιου εισοδήματος τους. 

Τέλος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες (του πρώην άρθρου 48 του Ν 2238/1994) δεν δύνανται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ευκαιριακά εκδίδοντας τίτλους κτήσης.

Κατά τη γνώμη μας, και ορθότερον είναι, να προχωρήσουν σε επέκταση δραστηριότητας υποβάλλοντας αίτηση  στον ασφαλιστικό τους φορέα και την ΔΟΥ της περιοχής τους, έτσι ώστε να περιλάβουν τις αμοιβές αυτές στο συνολικό τους εισόδημα. Εξαίρεση, από τα ανωτέρω αποτελούν περιπτώσεις που ο δικαιούχος αποκτά εισόδημα από δικαιώματα τα οποία δεν προέρχονται από την άσκηση της δραστηριότητάς του, αλλά έχουν μεταβιβασθεί σε αυτόν από άλλη αιτία λ.χ. κληρονομιά.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.