26 Απριλίου 2017

Ανείσπρακτες αποδοχές

Εταιρεία οφείλει για το έτος 2016 μισθούς. Πληρώνει πάντα μέσω τραπέζης. Μπορεί:

1. Να δηλώσει το σύνολο των αποδοχών ακόμα και των μη πληρωθέντων στις βεβαιώσεις του 2016 των εργαζόμενων καθώς εκείνοι το επιθυμούν για κάλυψη τεκμηρίων ή υποχρεωτικά πρέπει να τις δηλώσει το έτος που θα τις πληρώσει;

2. Η μη πληρωμή σημαίνει ταυτόχρονα ότι δεν αναγνωρίζονται φορολογικά; Ή αυτό θα κριθεί το έτος του ελέγχου; Δηλαδή θα πληρωθούν το 2017 μέσω τραπέζης άρα θα αναγνωρισθούν φορολογικά, ως δαπάνες στο έτος που πραγματοποιήθηκαν ή πρέπει υποχρεωτικά να τις αναμορφώσουμε εφόσον δεν εξοφλήθηκαν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με το άρθρο 72, του Ν. 4446/2016 όπως τροποποίησε το άρθρο 23 του ΚΦΕ, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 4172/2013 (σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, πάγια αντιμισθία δικηγόρου, αμοιβές μέλους ΔΣ κάθε ΝΠ ή σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών που φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία[1]), δεν εκπίπτουν, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Σημειώνεται ότι η ισχύς της ως άνω διάταξης ξεκινά από τις 22/12/2016.  

Επιπλέον, αναφέρουμε ότι οι ανείσπρακτες αποδοχές εργαζόμενου δηλώνονται από τον εργοδότη με τον κωδικό 7 (αντί του κωδικού 1, , με τον οποίο δηλώνονται οι τακτικές αποδοχές), στην οικεία βεβαίωση αποδοχών (Πολ. 1025/2017) που υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής εφαρμογής στο gsis.gr. Μάλιστα, ο φορολογικός νόμος θέτει ως προϋπόθεση για την φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών κατά το χρόνο είσπραξής τους από τους δικαιούχους να αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών (παρ. 4, του άρθρου 8, του ΚΦΕ).

Με βάση τα ανωτέρω, οι πληρωμές μισθοδοσίας που γίνονται από τις 22/12/2016 και έπειτα, με μετρητά, αυτομάτως στερούν από την επιχείρηση το δικαίωμα έκπτωσης των μικτών αποδοχών και της εργοδοτικής εισφοράς. Ωστόσο, η μη καταβολή τους δεν στερεί από την επιχείρηση την αναγνώριση του εν λόγω εξόδου και άρα θέμα σχηματισμού προσωρινής διαφοράς μεταξύ λογιστικής και φορολογικής βάσης δεν τίθεται επί του παρόντος.

Περαιτέρω, από τις κείμενες διατάξεις προκύπτει ότι η επιχείρηση που θα επιλέξει να μην προβεί σε διαχωρισμό των αποδοχών των εργαζομένων που δεν έχουν καταβληθεί εντός του οικείου φορολογικού έτους, στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών, οδηγεί έμμεσα στην φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών.

Επομένως, στην προκειμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι θα φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Η σχετική διάταξη (δεύτερο εδάφιο, παρ. 4, άρθρο 8 ΚΦΕ), κατά την γνώμη μας, δεν είναι αναγκαστικού δικαίου, ωστόσο ενδέχεται να οδηγήσει τον έλεγχο στη διαπίστωση τεχνητής διευθέτησης, δηλαδή σε φορολογικό πλεονέκτημα (φοροαποφυγή, άρθρο 38 ΚΦΔ), για τον μισθωτό, ο οποίος έτσι αποφεύγει την μεγαλύτερη φορολόγηση που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων.


[1] Βλ. προϋποθέσεις περ. στ, παρ. 2, του άρθρου 12, του ΚΦΕ.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.