15 Μαρτίου 2017

Είσπραξη εμβάσματος από τρίτη χώρα

Ανώνυμη Εταιρία που κάνει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ,πουλάει(δηλ τιμολογεί) σε πελάτη της στην Ουκρανία , όμως το έμβασμα από το πελάτη έρχεται από τράπεζα του Παναμά ή της Σκωτίας χωρίς να αναφέρει τα στοιχεία του πελάτη, αλλά στοιχεία άλλης εταιρίας. Σε αυτή την περίπτωση τι προτείνετε να κάνουμε? Μήπως η λύση είναι η σύνταξη επιστολής με σφραγίδα και υπογραφή του πελάτη ότι δηλ μας πληρώνει η τρίτη εταιρία για λογαριασμό του μας καλύπτει και νομοθετικά?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι περιορισμοί που προβλέπονται από τον ΚΦΕ όσον αφορά τον τρόπο εξόφλησης μίας συναλλαγής, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης, αφορά αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες της επιχείρησης και όχι τα έσοδα από πωλήσεις.

Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.3842/2010 ο τρόπος εξόφλησης αφορά συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών εγκατεστημένων στη χώρα, ενώ το βάρος απόδειξης ως προς τον τρόπο εξόφλησης φέρει ο λήπτης του στοιχείου.

Κατόπιν των ανωτέρω δεν υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο εξόφλησης που περιγράφεται στο ερώτημα, όσον αφορά τις φορολογικές διατάξεις. Ωστόσο για λόγους λογιστικής ταυτοποίησης της συναλλαγής, προτείνουμε να ζητήσετε από τον πελάτη σας τη σύνταξη επιστολής, όπως περιγράφετε στο ερώτημά σας.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.