10 Ιανουαρίου 2017

Επιδότηση και περιοδική δήλωση ΦΠΑ

Νομική οντότητα εισπράττει επιδοτήσεις 2 φορές το έτος για συνολικά 3 έτη, για ευρωπαϊκά προγράμματα. Για κάθε είσπραξη εκδίδει τιμολόγιο το οποίο καταχωρεί σε λογαριασμό έσοδα επομένων χρήσεων και στο τέλος της χρήσης μεταφέρει στα έσοδα τόσο ποσό, όσο είναι ακριβώς και το έξοδο που έχει δαπανήσει μέσα στην χρήση. Στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οφείλουμε να συμπεριλάβουμε το ποσό του κάθε τιμολογίου ή αυτό θα γίνει στο τέλος της χρήσης με την μεταφορά του ποσού από τον λογ. 56.00 στον 74.03? Αν αντί για τιμολόγιο εκδίδαμε απόδειξη είσπραξης, οφείλαμε να την συμπεριλάβουμε στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το ποσό των επιδοτήσεων που δε συνδέεται με αντιπαροχή και είναι πράξη εξαιρούμενη του ΦΠΑ αναγράφεται στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 και στον κωδικό 312 εξ αιτίας του γεγονότος ότι υπό προϋποθέσεις (σχηματισμός κλάσματος από άλλη αιτία) μπορεί να ληφθεί υπόψη στη δημιουργία του κλάσματος pro-rata. Η υποχρέωση αναγραφής του ποσού αυτού στη δήλωση ΦΠΑ δε συνδέεται με την έκδοση ή όχι τιμολογίου. Άλλωστε με βάση τις διατάξεις των ΕΛΠ δεν απαιτείται πλέον η έκδοση τιμολογίου για την είσπραξη επιδοτήσεων. Κατά συνέπεια σε κάθε περίπτωση οι επιδοτήσεις θα πρέπει να αναγραφούν στη δήλωση ΦΠΑ.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η διαδικασία που ακολουθείτε όσον αφορά την αναγνώριση του εσόδου από τις επιδοτήσεις δε συνάδει με τις λογιστικές αρχές των ΕΛΠ, καθώς ο χρόνος καταχώρισης στην προκειμένη περίπτωση συνδέεται με το χρόνο είσπραξης. Κατά συνέπεια θα πρέπει η καταχώριση στη δήλωση ΦΠΑ να πραγματοποιείται εντός της φορολογικής περιόδου που αυτή εισπράττεται.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.