6 Δεκεμβρίου 2016

Απορρόφηση ΑΕ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σκοπεύει να ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ άλλη ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ θέλοντας να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα του Ν.2166/93. Η απορρόφηση είναι εφικτή. Τονίζω όμως πως η απορροφούσα έχει κύκλο εργασιών σε αντίθεση με την απορροφούμενη (η οποία δεν έχει κύκλο εργασιών). Το ερώτημα έχει να κάνει με την μη ύπαρξη κύκλου εργασιών της απορροφούμενης και αν αυτό αποτελεί ή όχι εμπόδιο στην πραγματοποίηση της απορρόφησής της, σύμφωνα με τον Ν. 2166/1993.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρα 1-7 του Ν. 2166/1993) και την ερμηνεία της Πολ. 1080/1994, οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του ως άνω νόμου είναι τα εξής:

α) Το κεφάλαιο της προερχόμενης από την απορρόφηση εταιρείας θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 300.000 ευρώ,

β) Οι εταιρείες που συμμετέχουν στον μετασχηματισμό θα πρέπει να συντάξουν απογραφή και ισολογισμό μετασχηματισμού, κατά την ημερομηνία λήψης της σχετικής απόφασης από τις γενικές τους συνελεύσεις. Η πιστοποίηση των δεδομένων των ισολογισμών μετασχηματισμού γίνεται είτε από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης, είτε από ορκωτό ελεγκτή.

γ) Οι επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται θα πρέπει να τηρούν διπλογραφικά λογιστικά αρχεία (βιβλία) και να έχουν συντάξει τουλάχιστον έναν ισολογισμό για δωδεκάμηνο ή μεγαλύτερο διάστημα.

Πέραν των παραπάνω δεν υφίστανται άλλοι περιορισμοί ως προς το ύψος των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών που μετασχηματίζονται όπως λ.χ. η ύπαρξη κερδών ή κύκλου εργασιών. Εφιστούμε δε την προσοχή σας στις διατάξεις του άρθρου 47, του ΚΝ. 2190/1920 (περί ΑΕ), με βάση τις οποίες «σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό (1/2) του μετοχικού κεφαλαίου, το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, που θα αποφασίσει τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου».

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.