24 Ιουνίου 2016

Ταμειακή διευκόλυνση μεταξύ ΕΠΕ & Αγροτικού Συνεταιρισμού

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να με ενημερώσετε αν υφίσταται σχέση ταμειακής διευκόλυνσης μεταξύ ΕΠΕ προς Συνεταιρισμό. Ή θεωρείται δανειακή σύμβαση; Επίσης, ποιο είναι το ποσοστό χαρτοσήμου;

Από εφορία με ενημέρωσαν ότι πρέπει να την υποβάλλει η ΕΠΕ, δηλαδή ο δανειστής στην περίπτωση μας, μέσα σε 5 ημέρες, ισχύει;

Αν την υποβάλλει, η ταυτότητα οφειλής θα βγει στην ΕΠΕ.

Μετά , ο συνεταιρισμός πώς θα της ''γυρίσει'' το χαρτόσημο;

Θα πρέπει η ΕΠΕ να εκδώσει τιμολόγιο συν φπα για να έχει αντίκρισμα το ποσό του χαρτοσήμου που θα της καταβληθεί από τον συνεταιρισμό;

Θεωρείται νόμιμο;

 

Απάντηση:

 Σύμφωνα με το άρθρο 15, παρ. 1α του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου (ΚΤΧ, Ν 4755/1930) «Πάσα σύμβασις, οιουδήποτε αντικειμένου, συναπτόμενη είτε απευθείας, είτε δια δημόσιου συναγωνισμού μεταξύ εμπόρων, μεταξύ εμπόρου και εμπορικής εταιρείας πάσης φύσεως, μεταξύ εμπορικών εταιρειών πάσης φύσεως, αφορώσα αποκλειστικώς εις την ασκουμένη υπ’ αυτών εμπορία και μεταξύ τρίτου εν γένει και ανωνύμου εταιρείας ή ΕΠΕ, ή πάσα εξόφλησις συμβάσεως ή σχετική προς την σύμβαση απόδειξη, εφόσον καταρτίζονται εγγράφως και δη είτε δια δημοσίου είτε δι’ ιδιωτικού καθ’ οιονδήποτε τρόπο συντεταγμένου εγγράφου».

Συνεπώς,  πρόκειται για δανειακή σύμβαση, η οποία θα πρέπει να καταρτιστεί εγγράφως, ενώ πληροφορίες θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στο taxis μέσω της εφαρμογής «Κατάσταση συμφωνητικών» [παραγράφου 16 άρθρου 8 Ν.1882/90, (βάσει της 1065606/7222/ΔΕ-Β΄/18.7.2000 Α.Υ.Ο.)]  και από τους δύο συμβαλλόμενους.

Ο συντελεστής υπολογισμού των αναλογικών τελών χαρτοσήμου είναι 2% (+ 20% υπέρ ΟΓΑ).

Η προθεσμία των πέντε ημερών που σας είπαν στην Δ.Ο.Υ.  αναφέρεται στην προθεσμία έκδοσης του αποδεικτικού πληρωμής και προβλέπεται στον ΚΤΧ στο άρθρο 3 (παρ. 1), όπως αυτό τέθηκε με το άρθρο 71 του Ν 1041/1980 (αυξήθηκε από τρεις ημέρες, σε πέντε ημέρες, «από την ημερομηνία του σημαινόμενου εγγράφου», δηλαδή από την ημερομηνία κατάρτισης του συμφωνητικού). Ωστόσο, στο επόμενο εδάφιο της παρ. 1, επισημαίνεται ότι: «εξαιρετικώς, επί δανείων συναπτομένων μεταξύ εμπόρων, ή μεταξύ εμπορικών εταιρειών, ή μεταξύ εμπόρων ή εμπορικών εταιρειών και οποιουδήποτε τρίτου, τα οφειλόμενα τέλη χαρτοσήμου καταβάλλονται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός του επόμενου της εγγραφής των πράξεων αυτών στα λογιστικά βιβλία».

Άρα, έχουμε την έκδοση του αποδεικτικού πληρωμής (δηλαδή της ταυτότητας οφειλής, με βάση τα ισχύοντα τώρα) εντός πενθημέρου, από την ημερομηνία κατάρτισης της σύμβασης και εν συνεχεία πληρωμή των οφειλόμενων τελών μέχρι την 15η του επόμενου μήνα.

Τα τέλη χαρτοσήμου είναι ένας επιρριπτόμενος φόρος στον αντισυμβαλλόμενο. Είναι αδιάφορο για το Δημόσιο, ποιος θα τα καταβάλει. Επομένως, ανεξαρτήτως σε ποιο όνομα ή επωνυμία θα εκδοθεί η ταυτότητα οφειλής, ο καταβάλλων είναι αυτός που θα τα λογιστικοποιήσει στα βιβλία του ως έξοδο.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.