14 Ιουνίου 2016

Έντυπο Ε2 Για Την Αποζημίωση Λόγω Πρόωρης Λύσης Μίσθωσης

Νομική οντότητα εκμισθώνει ακίνητο για επαγγελματική χρήση σε νομικό πρόσωπο. Η μίσθωση υπάγεται σε χαρτόσημο 3,6%.Το νομικό πρόσωπο αποχωρεί από το μίσθιο πρόωρα. Καταβάλλει αποζημίωση ένα μίσθωμα. Βάσει της ΠΟΛ.1069/2015 θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και η αποζημίωση από τον μισθωτή στον εκμισθωτή λόγω πρόωρης λύσης εμπορικής μίσθωσης σύμφωνα με το άρθρο 43 π.δ.34/95.Η αποζημίωση αυτή θα υπαχθεί σε χαρτόσημο? Στο έντυπο Ε2 θα απεικονιστεί η αποζημίωση αφού θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και αν ναι με ποιο τρόπο?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπ. Οικονομικών που αφορούν κατ’ αρχήν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων

«Το έντυπο Ε2 δε θα συμπληρώνεται σε περίπτωση:

α) Καταβολής αποζημίωσης για την πρόωρη λύση της μίσθωσης από τον μισθωτή καθώς και της άυλης αξίας στις περιπτώσεις μικτών συμβάσεων ήτοι συμβάσεων όπου πέραν του δικαιώματος μίσθωσης περιλαμβάνεται και το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης του ακινήτου. Τα ποσά αυτά αναγράφονται στους κωδικούς αριθμούς 121-122 του πίνακα αυτού. Σημειώνεται ότι δεν βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου των περιπτώσεων αυτών, αλλά η καταβολή τους ρυθμίζεται από τις διατάξεις του χαρτοσήμου».

Κατά συνέπεια και κατά αναλογία και στις δηλώσεις των νομικών προσώπων και οντοτήτων τα ποσά των σχετικών αποζημιώσεων δεν περιλαμβάνονται στο έντυπο Ε2. Βεβαίως έχουν εγγραφεί στα βιβλία της επιχείρησης ως έκτακτα και ανόργανα έσοδα και κατά συνέπεια έχουν βαρύνει το φορολογητέο αποτέλεσμα ώστε να υπαχθούν στη φορολογία.

Περαιτέρω και σύμφωνα με τον Κ.Τ.Χ. οι καταβαλλόμενες μεταξύ επιτηδευματιών αποζημιώσεις υπάγονται γενικά σε τέλος χαρτοσήμου (2% πλέον ΟΓΑ 20%) πλην των ρητά εκ του νόμου απαλλασσόμενων αποζημιώσεων. Η καταβαλλόμενη αποζημίωση από τον μισθωτή στον εκμισθωτή λόγω πρόωρης λύσης εμπορικής μίσθωσης, δεν περιλαμβάνεται στις μέχρι σήμερα απαλλασσόμενες των ανωτέρω τελών χαρτοσήμου αποζημιώσεις.  

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.