7 Μαρτίου 2016

Αποσβέσεις Παγίων που αποτελούν εισφορά σε κεφάλαιο ΟΕ

Ατομική επιχείρηση εισέφερε τα πάγια στοιχεία της Ο.Ε. προς κάλυψη του μεριδίου της, τον Οκτώβριο του 2015. Οι αποσβέσεις των παγίων της Ο.Ε. για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και τις επόμενες χρήσεις σε ποια αξία θα υπολογίζονται; Στην αρχική αξία κτήσης από την ατομική ή στην αναπόσβεστη αξία που εμφανίζεται τον Οκτώβριο, καθόσον δεν έγινε πώληση των παγίων αλλά εισφορά τους;

 

Απάντηση:

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 249 του Ν 4072/2012 (Μέρος 7ο: Προσωπικές Εμπορικές Εταιρείες), εξακολουθούν να εφαρμόζονται  οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες (άρθρα 741 – 784, πλην των άρθρων 758 και 761), εφόσον δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στον παραπάνω νόμο. Υπό την έννοια αυτή, ισχύει η διάταξη του άρθρου 742 του Α.Κ. («Εισφορές»), η οποία ορίζει ότι «οι εισφορές των εταίρων μπορούν να συνίστανται σε εργασία τους, σε χρήματα ή σε άλλα αντικείμενα, καθώς και σε κάθε άλλη παροχή».

Ακολούθως, δεδομένου του προσωπικού χαρακτήρα της ομόρρυθμης εταιρείας, όλες οι εισφορές σε είδος (συνεπώς και τα πάγια περιουσιακά στοιχεία) επιμετρώνται μετά από συμφωνία μεταξύ των εταίρων και δεν υπάγονται σε υποχρεωτικές διατάξεις εκτίμησης της αξίας τους, όπως συμβαίνει με τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (βλ. άρθρο 9 του ΚΝ 2190/1920, για ΑΕ, ΕΠΕ). Βέβαια, αρκετές φορές στην πράξη, παρατηρείται το φαινόμενο, η Δ.Ο.Υ. να εκτιμήσει διαφορετικά (προς τα επάνω, με στόχο την είσπραξη μεγαλύτερου ποσού Φ.Σ.Κ.) κάποιες αξίες περιουσιακών στοιχείων, σε σχέση με αυτές που συμφωνήθηκαν και αναγράφηκαν στο καταστατικό, χωρίς ωστόσο αυτό να μεταβάλει την ελεύθερη βούληση των εταίρων, ούτε να τροποποιεί την εταιρική σύμβαση.

Συνεπώς, η αξία των παγίων που εισφέρθηκαν από τον ατομικό επιχειρηματία για την κάλυψη της εισφοράς του, θεωρείται ως αξία κτήσης αυτών (άρθρο 18 Ν 4308/2014, ΕΛΠ) και είναι αυτή που θα αναγράφεται εφεξής στα βιβλία του νομικού προσώπου (ενεργητικό). Σαφώς νοείται ότι η όποια αξία συμφωνήθηκε, μεταξύ των εταίρων, ενσωματώνει την παλαιότητα του παγίου, χωρίς να μεταφέρεται αποσβεσμένη αξία. Αν για παράδειγμα, στην ατομική επιχείρηση ένα πάγιο εμφανιζόταν με αξία κτήσης 10.000 ευρώ και αποσβεσμένη αξία (μέχρι τον Οκτώβριο 2015) 3.000 ευρώ, ενώ περαιτέρω συμφωνήθηκε να εισφερθεί για κάλυψη της κεφαλαιακής μερίδας του εταίρου στην αξία των 8.000 ευρώ, το ποσό αυτό θα είναι η νέα αξία κτήσης του παγίου για την ΟΕ και επομένως, επί αυτής θα διενεργούνται οι αποσβέσεις. Κοντολογίς, δεν είναι απαραίτητο το πάγιο να εισφερθεί με τις αξίες 10.000 ευρώ και 3.000 ευρώ και να εμφανίζονται αυτές στα βιβλία της ΟΕ. Αν αποφασιστεί να εισφερθεί στην αξία των 7.000 ευρώ, αυτή θα είναι η νέα αξία κτήσης επί της οποίας θα διενεργούνται οι αποσβέσεις. Στην νέα αυτή αξία ενσωματώνεται η παλαιότητα του παγίου και είναι αυτή που αναγράφεται στην εταιρική σύμβαση και συμφωνήθηκε μεταξύ των εταίρων.   
 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.