26 Νοεμβρίου 2015

Διαγραφή μέλους αγροτικού συνεταιρισμού

Συνεταιριστής μέτοχος σε ΑΓΡ. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ αιτείται την διαγραφή του και την επιστροφή της μερίδας του. Βάσει καταστατικού και λόγω ύπαρξης ζημιών ο συνεταιρισμός δεν υποχρεούται να του καταβάλλει κανένα ποσό. Παράλληλα, ο Α.Σ. έχει απαίτηση από τον συνεταιριστή διάφορές κρατήσεις υπέρ ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς και απαίτηση καταβολής αύξησης της μερίδας που δεν καταβλήθηκε από τον συνεταιριστή άλλα πιστώθηκε το Κεφάλαιο. Α. Θα γίνουν εγγραφές μείωσης του Κεφαλαίου; Β. Η μείωση του κεφαλαίου θα συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις του συνεταιρισμού και τυχόν θετική διαφορά θα εγγραφεί ως έσοδο χρήσης ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 8 (Συνεταιριστικό κεφάλαιο - Συνεταιρική μερίδα) του Ν 2810/2000, κάθε μέλος συμμετέχει στο συνεταιρισμό με μία (1) υποχρεωτική μερίδα και έχει μία ψήφο, ενώ το ύψος και οι προϋποθέσεις καταβολής της αξίας της, ορίζονται από το καταστατικό. Η συνεταιρική μερίδα είναι αδιαίρετη και ίση για όλα τα μέλη. Στις σχετικές διατάξεις (παρ. 2) προβλέπεται αύξηση ή μείωση της αξίας της συνεταιρικής μερίδας, η οποία μπορεί να γίνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του συνεταιρισμού.

Κατά βάση, εφόσον δεν προκύπτει κάποια ιδιαίτερη επισήμανση ή διαφοροποίηση στον νόμο, τόσο οι εγγραφές σύστασης ενός συνεταιρισμού, όσο και οι λοιπές οικονομικές πράξεις, εφαρμόζουν την διαδικασία αποτύπωσης και καταγραφής που ακολουθείται από τις λοιπές μορφές εταιρειών, κυρίως δε από την ΑΕ. Μείωση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, είναι δυνατόν να έχουμε, με αποχώρηση συνεταίρου, ο οποίος όμως δεν μεταβιβάζει την μερίδα του, αλλά λαμβάνει πίσω την αξία της, με παράλληλη ακύρωσή της και φυσικά αυτό σημαίνει ισόποση μείωση του κεφαλαίου.

Αρχικώς, λοιπόν, με την αποχώρηση του μέλους θα χρεωθεί ο λογαριασμός του κεφαλαίου του συνεταιρισμού σε ισόποση πίστωση σχετικής υποχρέωσής του προς το εν λόγω πρόσωπο που αποχωρεί. Ωστόσο, στην περίπτωση που το συγκεκριμένο μέλος έχει οφειλές στον συνεταιρισμό, οι οποίες μπορεί να προέκυψαν από διάφορες συναλλαγές (λ.χ. πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών του μέλους από το ταμείο του συνεταιρισμού κ.λπ.) οι δύο πλευρές μπορεί να συμφωνήσουν σε συμψηφισμό των εν λόγω ποσών. Λογιστικώς, ο συμψηφισμός αυτός θα απεικονισθεί με χρέωση της ανωτέρω υποχρέωσης (λόγω μείωσης του κεφαλαίου) σε πίστωση (διαγραφή) υφιστάμενης απαίτησης του συνεταιρισμού προς το εν λόγω μέλος. 

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ζημιών παρελθόντων ετών στον συνεταιρισμό δεν απαγορεύει την επιστροφή της αρχικής εισφοράς μέλους που αποχωρεί, εφόσον το γεγονός αυτό δεν αντιβαίνει στην παρ. 3, του άρθρου 6, του Ν 2810/2000. Με βάση τις ως άνω διατάξεις, το καταστατικό του συνεταιρισμού μπορεί να ορίζει κωλύματα και να θέτει προϋποθέσεις για την αποχώρηση και διαγραφή μέλους, καθώς και το χρόνο απόδοσης των συνεταιρικών μερίδων.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.