10 Νοεμβρίου 2015

Έκπτωση - ΕΝΦΙΑ

Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του Ν. 4223/2013 αναφέρει ότι χορηγείται έκπτωση (50%)επί του ΕΝΦΙΑ αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Πως διαπιστώνεται αυτή η οικονομική αδυναμία από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ κατά τον έλεγχο της αίτησης; Φυσικό πρόσωπο ιδιώτης συνοικεί με άλλα δύο μη εξαρτώμενα μέλη (άνεργοι) που τον βαρύνουν και πληροί τα (4) κριτήρια του άρθρου 7. Ποιά άλλα στοιχεία του φορολογουμένου θα ελεγχθούν ώστε να εγκριθεί ή απορριφθεί η αίτηση έκπτωσης επί του ΕΝΦΙΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την Πολ. 1212/2015, η χορήγηση έκπτωσης ή μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 και της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του Ν. 4223/2013, πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, βάσει του εισοδήματος και των δεδομένων που περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση που έχει υποβάλλει ο φορολογούμενος. Περαιτέρω στο άρθρο 2, της εν λόγω απόφασης, παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης. Σε περίπτωση δε που διαπιστώνεται η μη χορήγηση της έκπτωσης παρόλο που ο φορολογούμενος συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, εφαρμόζονται οι οδηγίες της Πολ. 1163/2015. Με βάση τις οδηγίες αυτές, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προβεί στην υποβολή χειρόγραφης αίτησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της ως άνω απόφασης.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι για τη χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης κατά τα ανωτέρω ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας (Πολ. 1212/2015).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.