2 Μαρτίου 2015

Μείωση κεφαλαίου σε ΙΚΕ

Θα ήθελα να μειώσω το καταβληθέν κεφάλαιο σε εταιρεία ΙΚΕ. Η επιστροφή κεφαλαίου υπόκειται σε φορολογία 10%, ή γίνεται χωρίς πληρωμή φόρου; Το τακτικό αποθεματικό μπορώ να μην το πειράξω και να μειώσω μόνο το καταβληθέν κεφάλαιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο όρος «μερίσματα» σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες, τα προμερίσματα, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό (άρθρο 36 ΚΦΕ).

Το κεφάλαιο μιας εταιρείας δεν συγκροτείται από συσσωρευμένα κέρδη, αλλά αποτελεί επενδυτική κίνηση. Συνεπώς, η μείωση και η επιστροφή του στους φορείς, όποτε και αν αυτή αποφασιστεί, δεν συνιστά εισόδημα και δεν φορολογείται. Αντιθέτως, το τακτικό αποθεματικό και γενικώς τα αποθεματικά, σχηματίζονται από μη διανεμηθέντα κέρδη. Κατά τον σχηματισμό τους, υπολογίστηκε μεν ο φόρος εισοδήματος του νομικού προσώπου (26%), ωστόσο, στην περίπτωση της διανομής ή της κεφαλαιοποίησής τους, εντάσσονται στις πληρωμές που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου (άρθρα 62 και 64 ΚΦΕ, μερίσματα 10%).

Περαιτέρω, το τακτικό αποθεματικό, έχει ως σκοπό να στηρίζει το κεφάλαιο (μετοχικό, εταιρικό), στην περίπτωση που υπάρχουν ή συσσωρεύονται ζημιές. Προφανώς, μπορεί να μειωθεί το εταιρικό κεφάλαιο και να μείνει το τακτικό αποθεματικό σταθερό. Θα πρέπει όμως η κίνηση αυτή να μην υποκρύπτει διανομή κερδών, υπό την έννοια ότι διατηρείται μεν το τακτικό αποθεματικό, αλλά το κεφάλαιο καθίσταται δυσανάλογα χαμηλό, σε σχέση με αυτό.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.