2 Μαρτίου 2015

Εκπρόθεσμη διακοπή εταιρείας ΟΕ

ΟΕ έκανε έναρξη εργασιών 16/06/1992 με δραστηριότητα πιτσαρία. Στις 31/12/1995 σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία της χωρίς να κάνει λύση. Το κατάστημα μισθώθηκε & λειτούργησε άλλη εταιρεία με παρόμοιο αντικείμενο. Στις 7/4/2014 γίνεται λύση της εταιρείας με αναφορά του χρόνου λύσεως 31/12/1995 (πραγματικός χρόνος παύσης). Κατά τη διαδικασία του ελέγχου από την αρμόδια ΔΟΥ βρέθηκε να έχουν εκδοθεί τιμολόγια εντός του διαστήματος 2000 - 2008 στο όνομα της ΟΕ τα οποία έχουν εκδώσει οι προμηθευτές από λάθος & ενδεχομένως να έχουν περαστεί στα βιβλία του επόμενου επιχειρηματία που μίσθωσε το χώρο της έδρας. Με ποιο τρόπο μπορεί να ξεπεραστεί το παραπάνω ζήτημα ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στις περιπτώσεις αυτές όπου διαπιστώνονται συναλλαγές της επιχείρησης σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας με την οποία γίνεται η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, είναι θέμα πραγματικό που εναπόκειται στην κρίση του αρμόδιου ελεγκτή αν θα δεχθεί ή όχι την δηλωθείσα ημερομηνία. Στην πράξη, ο ελεγκτής συνήθως θα  ζητήσει επιπλέον στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι για τις συγκεκριμένες συναλλαγές εκ παραδρομής δηλώθηκε ως συναλλασσόμενος η προγενέστερη επιχείρηση. Τέτοια δικαιολογητικά μπορεί να είναι μία υπεύθυνη δήλωση από την επιχείρηση που λειτούργησε στον ίδιο χώρο ότι οι αγορές ή τα έξοδα αυτά αφορούσαν την ίδια και όχι την εταιρεία που διέκοψε τις εργασίες της. Κατά την γνώμη μας, σε κάθε περίπτωση το τελικό λόγο για τη διακοπή της εταιρείας έχει ο αρμόδιος ελεγκτής και ο προϊστάμενος της ΔΟΥ.

Γεγονός είναι πάντως ότι η οποιαδήποτε διευθέτηση του ζητήματος αυτού, ενδέχεται να εμπλέξει και την εταιρεία που μεταγενέστερα λειτούργησε στη διεύθυνση της ΟΕ. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτόν θα διευκρινιστεί η κατάσταση, από την άποψη ότι θα αποδειχτεί, αν τα παραστατικά αυτά έχουν καταχωριστεί στα βιβλία της δεύτερης εταιρείας, ή έχουν ακυρωθεί, ή οτιδήποτε άλλο συνέβη, κατά την λήψη αυτών των στοιχείων.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.