27 Φεβρουαρίου 2014

Ε9 θανόντος από κληρονόμους

Φορολογούμενος αποκτά πλήρη κυριότητα σε ακίνητο (είχε 100% ψιλή κυριότητα) λόγω θανάτου του επικαρπωτή. Ημερομηνία θανάτου 01/02/2014.Μεταβολή στο ε9 πότε θα κάνει? Επίσης για την αποθανούσα θα γίνει ηλεκτρονική δήλωση ή χειρόγραφη για τα εισοδήματα του 2013? Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την δήλωση θανάτου στο μητρώο, και από ποιούς θα γίνει η δήλωση εφόσον δεν υπάρχει διαθήκη? Η αποθανούσα δεν ήταν παντρεμένη έχει δύο αδελφές και έναν ανιψιό (είναι αυτός που αποκτά κατά πλήρη κυριότητα το ακίνητο).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην περίπτωση μη ύπαρξης διαθήκης, ως κληρονόμοι του θανόντα λαμβάνονται οι κατά τις διατάξεις των άρθρων 1813-1824 του Αστικού Κώδικα (εξ αδιαθέτου διαδοχή) οριζόμενοι κληρονόμοι. Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο αδελφές, αλλά όχι ο ανιψιός εφόσον η συγγένειά του με τη θανούσα προέρχεται από πρόσωπο που βρίσκεται εν ζωή.

Τα παραπάνω πρόσωπα υποχρεούνται να διεκπεραιώσουν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του θανόντος με την φορολογική αρχή. Μεταξύ αυτών και η υποβολή δήλωσης στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για το θάνατο του φορολογουμένου.

Μετά την ενημέρωση του μητρώου του φορολογουμένου, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., από όλους τους κληρονόμους ή οποιονδήποτε εξ αυτών ή από πληρεξούσιο, που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι’ αυτό, και συνοδεύεται από τα οικεία παραστατικά. Σύμφωνα με το Ν.4223/2014 η σχετική δήλωση (Ε9) θα πρέπει να υποβληθεί εντός μηνός από τη μεταβολή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση από όλες τις Δ.Ο.Υ. Επίσης χειρόγραφα θα πρέπει να υποβληθεί και η δήλωση εισοδήματος του θανόντος, εντός εξαμήνου από την ημερομηνία θανάτου. Σημειώνεται ότι δήλωση θα υποβληθεί και για τα εισοδήματα του 2014 εντός των προθεσμιών που κανονικά θα ισχύσουν για την υποβολή των δηλώσεων το οικ. έτος 2015.

Τα δικαιολογητικά που ζητούνται είναι:

α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου

β) Αντίγραφο διαθήκης και πιστοποιητικό του Γραμματέα Πρωτοδικών περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης ή πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής

γ) Κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής περί του είδους και του βαθμού συγγενείας προς τον κληρονομούμενο (πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.