20 Νοεμβρίου 2013

Μονοκατοικίες χωρίς σύσταση οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας στο Ε9

Σε ένα οικόπεδο υπάρχουν 2 μονοκατοικίες στις οποίες και στις δύο έχω 67% πλήρη κυριότητα και 33% ψιλή κυριότητα. Δεν υπάρχει ούτε οριζόντια, ούτε κάθετη σύσταση. Σε πόσες γραμμές του Ε9 δηλώνονται οι μονοκατοικίες; Σε ποια γραμμή θα δηλωθεί το οικόπεδο και το σύνολο των κτισμάτων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1001/2005 (η οποία ισχύει) στα «κτίσματα επί οικοπέδου χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές ανά όροφο, και η επιφάνεια του οικοπέδου αναγράφεται στην ίδια γραμμή με το ισόγειο. Αν όμως στο ισόγειο υπάρχουν κτίσματα διαφορετικής κατηγορίας αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές και σε μια μόνο από αυτές τα στοιχεία του οικοπέδου».

Κατ’ επέκταση στην περίπτωση που αναφέρετε, τα κτίσματα θα αναγραφούν σε ξεχωριστή γραμμή και σε μία από αυτές θα αναγραφούν και τα στοιχεία του οικοπέδου, όπως και το σύνολο των τ.μ. των κτισμάτων, καθώς σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο τα στοιχεία του οικοπέδου ανά ιδιοκτήτη αναγράφονται σε μία μόνο γραμμή,  εφόσον έχει περισσότερες από μία ιδιοκτησίες.

Επιπλέον δεδομένου ότι επί του οικοπέδου και κατ’ επέκταση επί των κτισμάτων ο φορολογούμενος διαθέτει διαφορετικά εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπία, ψιλή κυριότητα), θα πρέπει επίσης να αναγραφεί σε διαφορετική γραμμή το κάθε εμπράγματο δικαίωμα.

Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει ο τρόπος αναγραφής ανά γραμμή να είναι:

Γραμμή  1. Κτίριο Α, είδος κυριότητας: πλήρης, ποσοστό κυριότητας: 67%

Γραμμή 2. Κτίριο Β, είδος κυριότητας: πλήρης, ποσοστό κυριότητας: 67% και στοιχεία οικοπέδου, όπου επίσης αναγράφεται πλήρης κυριότητα 67%.

Γραμμή 3. Κτίριο Α, είδος κυριότητας: ψιλή, ποσοστό κυριότητας: 33%

Γραμμή 4. Κτίριο Β, είδος κυριότητας: ψιλή, ποσοστό κυριότητας: 33% και στοιχεία οικοπέδου όπου επίσης αναγράφεται ψιλή κυριότητα 33%.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.