13 Μαρτίου 2013

Ημερομηνία μετατροπής ΕΠΕ σε ΕΕ

Έγινε μετατροπή ΕΠΕ σε ΕΕ βάσει του 4072/2012 με έκτακτη συνέλευση στις 31/12/12. Στην εφορία την αλλαγή μου την έκαναν βάσει της ημερομηνίας ΓΕΜΗ στις 8/2/2013. Θα έχω πρόβλημα αν δεν κρατήσω βιβλία Γ κατηγορίας για το διάστημα αυτό; Πρέπει να κλείσω ισολογισμό για το 2012;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με το άρθρο 283 του Ν.4072/2012, καθορίζεται η μετατροπή μίας ΕΠΕ σε προσωπική εταιρεία (ΟΕ-ΕΕ). Σύμφωνα με αυτό, η ΕΠΕ μπορεί να μετατραπεί σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία, με ομόφωνη απόφαση των εταίρων. Περαιτέρω, από την γραμματική διατύπωση της διάταξης της παραγράφου 2 του ως άνω άρθρου, προκύπτει ότι συνιστά καθοριστικό στοιχείο η συντέλεση των διατυπώσεων δημοσιότητας, πριν από την ολοκλήρωση των οποίων, η μετατροπή δεν παράγει αποτέλεσμα. Συντέλεση των διατυπώσεων δημοσιότητας έχουμε κατά την ημερομηνία που εκδίδεται η ανακοίνωση της Εποπτεύουσας Αρχής, η οποία εγκρίνει, πιστοποιεί και διαπιστώνει την ορθότητα των διαδικασιών μετατροπής. Η νομική προσωπικότητα της ΕΕ, αποκτάται από την καταχώριση των στοιχείων στο ΓΕΜΗ (άρθρο 273, Ν. 4072/2012), η δε μετατρεπόμενη ΕΠΕ συνεχίζεται με την μορφή της ετερόρρυθμης εταιρείας.

Συνεπώς, η ΕΠΕ θα κλείσει κανονικά ισολογισμό στις 31/12/2012, θα προβεί σε άνοιγμα χρήσης 1/1/2013 και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, κατά την ημερομηνία που εγκρίθηκε η μετατροπή της σε άλλης μορφής εταιρεία (ΕΕ), ήτοι στις 8/2/2013. Η ημερομηνία αυτή είναι η «επίσημη» ημερομηνία συνέχισης των εργασιών της από την ΕΕ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.