Κοινωνία αστικού δικαίου

Τρεις ιατροί, έκαστος των οποίων ασκεί το επάγγελμα ατομικώς και αυτοτελώς θέλουν να αγοράσουν από κοινού ένα ακριβό ιατρικό μηχάνημα το οποίο δεν θα εκμεταλλεύονται από κοινού, δηλαδή δεν θα συνεκμεταλλεύονται, αλλά έκαστος εξ’ αυτών θα το εκμεταλλεύεται ατομικώς στο ιατρείο του κάποιες ημέρες. Δεν έχουν, ούτε θα έχουν κοινό οικονομικό ή άλλο σκοπό ή κοινή πελατεία. Φορολογικώς αυτό θεωρείται Κοινωνία Αστικού Δικαίου; Η παρουσία του εν λόγω μηχανήματος στο ιατρείο εκάστου πως δικαιολογείται φορολογικώς; Το τιμολόγιο του εμπόρου μπορεί να εκδοθεί σε ποσοστά ιδανικού μεριδίου σε περισσότερα τιμολόγια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η κοινωνία αστικού δικαίου προσδιορίζεται από τον Αστικό Κώδικα (άρθρα 785-805). Κοινωνία υπάρχει όταν ένα αδιαίρετο εμπράγματο δικαίωμα ανήκει κατά τύχη και όχι κατά προγραμματισμό ή συμφωνία, σε περισσότερα πρόσωπα. Η φορολογική νομοθεσία αναγνωρίζει την κοινωνία, μετά από την βούληση των κοινωνών να ασκήσουν την δραστηριότητα που προκύπτει από την εκμετάλλευση του εμπράγματου δικαιώματος (με δήλωση έναρξης εργασιών) και φυσικά την υποχρεώνει σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, εφόσον αποβλέπει σε απόκτηση εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπόριο, βιοτεχνία κ.λπ.). Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι η αγορά παγίου στοιχείου με σκοπό την οικονομική του εκμετάλλευσή από περισσότερα του ενός πρόσωπα, δύναται να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο μίας εμπορικής εταιρείας (προσωπικής κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκδοθεί τιμολόγιο αγοράς ενός αγαθού σε περισσότερους του ενός αγοραστές (τρία διαφορετικά ΑΦΜ). Σκόπιμη θα ήταν ίσως η λύση να αγοραστεί από έναν εκ των τριών ιατρών και εν συνεχεία ο ιδιοκτήτης να παρέχει το δικαίωμα χρήσης του ιατρείου του μαζί με την υλικοτεχνική υποδομή, στους άλλους δύο με τη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών συνεργασίας και έκδοση των προβλεπόμενων παραστατικών. Είναι προφανές ότι στην τελευταία αυτή περίπτωση το μηχάνημα θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς το χώρο εργασίας του ιατρού – ιδιοκτήτη.