19 Δεκεμβρίου 2016

Οι αργίες των ημερών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων για το 2016

          Ι.  Η ημέρα της Εορτής των Χριστουγέννων (Κυριακή 25/12/2016)

Η 25η Δεκεμβρίου 2016, ημέρα της εορτής των Χριστουγέννων, ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες (άρθρο 2, παρ. 2, του ΝΔ 3755/1957, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ΝΔ 147/1973) και εφέτος συμπίπτει με ημέρα Κυριακή.        .

Συνεπώς, εξ ιτίας αυτού, ισχύουν τα παρακάτω:

1. Η ημέρα της αργίας δεν μετατίθεται σε άλλη ημέρα  εργάσιμη, διότι όπως είναι γνωστό, με το άρθρο 7 του N 1400/1983 καταργήθηκαν, τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για τον Δημόσιο τομέα, οι διατάξεις για την μετάθεση των αργιών που συμπίπτουν με ημέρα Kυριακή.

2. Ακολούθως, οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Kυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016, υποχρεούνται να καταβάλουν μόνον σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο (εργατοτεχνίτες), το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, αφού πλήθος δικαστηριακών αποφάσεων  έχουν δεχθεί ότι το ημερομίσθιο της εξαιρετέας αργίας οφείλεται και όταν η αργία αυτή συμπίπτει με ημέρα Kυριακή.  

Αυτονόητο είναι ότι το ημερομίσθιο δικαιούνται να λάβουν και οι ημερομίσθιοι που απασχολούνται στο Δημόσιο ή σε  NΠΔΔ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όσοι από τους ημερομισθίους εργαζόμενους δεν προσέλθουν για εργασία τους, για δικούς τους λόγους, αν και γνωρίζουν ότι η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως, δεν θα λάβουν την αμοιβή της ημέρας αυτής, διότι κατά το άρθρο 2 του ΝΔ 3755/1957, το ημερομίσθιο των εξαιρέσιμων εορτών καταβάλλεται σε όσους δεν απασχολούνται εκ λόγων μη οφειλομένων εις αυτούς (πχ ασθένεια).

3. Ωστόσο, σε περίπτωση απασχόλησης των μισθωτών τόσο του ιδιωτικού όσο και του Δημοσίου τομέα, κατά την Κυριακή 25/12/2016, οφείλονται τα εξής:

α) Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο  (δηλαδή εργατοτεχνίτες),  τόσα ωρομίσθια όσες οι ώρες απασχόλησής τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογισθεί επί του νομίμου ωρομισθίου τους.

Επί πλέον οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγήσουν αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) εφόσον η απασχόληση θα υπερβεί τις πέντε ώρες. Αυτό λόγω της σύμπτωσης της αργίας  με την Κυριακή.

β) Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό (μισθωτοί , υπάλληλοι) οφείλεται προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν και αναπληρωματική ανάπαυση υποχρεωτικώς όταν η απασχόληση υπερβαίνει τις 5 ώρες, ομοίως επειδή η αργία της ημέρας των Χριστουγέννων συμπίπτει με   ημέρα  Κυριακή.  

Επισημαίνεται, ότι η εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, αμείβεται όπως ακριβώς και η εργασία την ημέρα της Κυριακής.

Συνεπώς, σε περίπτωση απασχόλησης κατά την ημέρα αυτή, θα υπολογίζεται προσαύξηση 75%:

                (α) επί του 1/25 του νόμιμου μισθού, για τους υπαλλήλους

               (β) επί του νόμιμου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες

Σχετικά με τον καθορισμό του νόμιμου μισθού ή του νόμιμου ημερομισθίου, τα ενδιαφερόμενα μέρη (εργοδότης – εργαζόμενος) θα πρέπει να ανατρέχουν σε τυχόν ισχύουσα ΣΣΕ, ή στον νομοθετικά προσδιοριζόμενο μισθό (Ν 4093/2012).

Σημειώνεται, ότι εφόσον υπάρξει απασχόληση κατά την ημέρα αυτή, για μεν  τον αμειβόμενο με βάση το ημερομίσθιο εργατοτεχνίτη, θα ληφθεί υπόψη το συμβατικό του ημερομίσθιο, συν την προσαύξηση του 75% επί του νομίμου, ενώ για τον αμειβόμενο με βάση τον μηνιαίο μισθό, υπάλληλο, θα υπολογιστεί μόνο η προσαύξηση 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού, αφού θεωρείται ότι η αμοιβή του κατά την ημέρα αυτή περιλαμβάνεται στον μισθό του.

              Επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές και τις αργίες

Έστω, επιχείρηση που εφαρμόζει την πενθήμερη απασχόληση και λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές. Στην εν λόγω επιχείρηση, απασχολήθηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων (25/12), σύμπτωση με ημέρα Κυριακής:

(α) Ο εργατοτεχνίτης Α (πραγματικό ημερομίσθιο 40 ευρώ και νόμιμο 30 ευρώ, μικτά) και

(β) Ο υπάλληλος Β (πραγματικός μισθός 850 ευρώ και νόμιμος 720 ευρώ, μικτά)

Οι δύο ως άνω εργαζόμενοι απασχολήθηκαν επί 8ωρο κατά την ημέρα της υποχρεωτικής αργίας της 25ης Δεκεμβρίου 2016, χωρίς ωστόσο  να συμπέσουν σε νυχτερινή εργασία. Έχουμε:

                                                        Εργατοτεχνίτης Α:

             Πραγματικό ωρομίσθιο: 40,00 χ 6 / 40 = 4,80 ευρώ

             Νόμιμο ωρομίσθιο: 28,00 χ 6 / 40 = 6,00 ευρώ

             Αμοιβή:  (6,00 χ 8) + (6,00 χ 8 χ 75%) = 48,00 + 36,00 = 84,00 ευρώ

 

                                                        Υπάλληλος   Β:

                      Νόμιμο ωρομίσθιο: 720,00 / 25 χ 6 / 40 = 4,32 ευρώ.

                      Συνεπώς, εκτός από τον μισθό του Δεκεμβρίου, δικαιούται και:

                      4,32 χ 8 ώρες χ 75% = 25,92 ευρώ

 

Επισημαίνεται, ότι πάντα θα πρέπει να υπολογίζεται το ωρομίσθιο και στη συνέχεια οι οφειλόμενες αποδοχές, σε συνάρτηση με τον αριθμό των ωρών που απασχολείται ο εργαζόμενος.

Το ωρομίσθιο είναι πάντα το 0,6% επί του μηνιαίου ακαθάριστου μισθού:

                     Με βάση τον μισθό: 720,00 χ 0,6% = 4,32 ευρώ, ή

 

                     Με βάση το ημερομίσθιο: 32,00 χ 25 χ 0,6% = 4,80 ευρώ

                                                             ή 32,00 χ 0,15 = 4,80 ευρώ     

 

                               ΙΙ. Η Πρωτοχρονιά και η ημέρα των Θεοφανίων

Η ημέρα της Πρωτοχρονιάς και η ημέρα των Θεοφανίων, έχουν καθιερωθεί ως εθιμικές αργίες και δεν ισχύουν για αυτές οι διατάξεις περί των ημερών αργίας. Συνεπώς, δεν ισχύουν οι διατάξεις για την υποχρεωτική αμοιβή των μισθωτών, όταν δεν απασχοληθούν, καθώς και η προσαύξηση του 75%, σε περίπτωση που εργασθούν. Ωστόσο, επειδή η Πρωτοχρονιά εφέτος συμπίπτει με ημέρα Κυριακή καθίσταται υποχρεωτική αργία (βλέπε ανωτέρω για την Kυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016).

Εάν οι εργαζόμενοι κληθούν να εργασθούν κατά τις ημέρες αυτές, θα λάβουν κανονικά τις αποδοχές τους, χωρίς καμία προσαύξηση. Περαιτέρω, εάν κατά την πρόσληψή τους ενημερωθούν ότι η επιχείρηση αργεί κατά τις ημέρες αυτές, δικαιολογείται η μη καταβολή αποδοχών σε αυτούς.

 

Αθήνα, 15 Δεκέμβριου 2016

Από την Επιστημονική Ομάδα του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

 

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.