4 Ιανουαρίου 2019

Nέες δράσεις χρηματοδότησης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

Δύο νέες δράσεις για την ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με διαφορετική στόχευση η καθεμία, δημοσιεύτηκαν στις 19 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020.
 
Η πρώτη δράση Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. €, στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.
 
Η δράση αφορά επενδυτικά σχέδια από 20.000€ έως 200.000€ και επιδοτεί από 50% έως 65% τις δαπάνες που περιλαμβάνονται σε αυτά. Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης πρέπει να αφορούν κατά προτεραιότητα στους ακόλουθους τομείς δραστηριότητας:
 
- Αγροδιατροφή, Βιομηχανία Τροφίμων
 
- Ενέργεια
 
- Εφοδιαστική Αλυσίδα
 
- Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
 
- Περιβάλλον
 
- Τουρισμός
 
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)
 
- Υγεία
 
- Υλικά, Κατασκευές
 
Η δεύτερη δράση Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο - Εστίαση - Εκπαίδευση συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. €, στοχεύει επίσης στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται όμως αποκλειστικά στους τρεις ακόλουθους τομείς:
 
- λιανικό εμπόριο
 
- παροχή υπηρεσιών εστίασης
 
- παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης–κοινωνικής μέριμνας
 
Η δράση αυτή αφορά επενδυτικά σχέδια από 10.000€ έως 150.000€ και επιδοτεί κατά 50% τις δαπάνες που περιλαμβάνονται σε αυτά.
 
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και στις δύο δράσεις οι επιχειρήσεις θα πρέπει αθροιστικά να ικανοποιούν τα κάτωθι:
 
- να έχουν την ιδιότητα των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
 
- να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
 
- να έχουν επιλέξιμη δραστηριότητα βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας  (ΚΑΔ), όπως αποτυπώνονται στην έναρξη της επιχείρησης και σε τυχόν μεταβολές αυτής, σύμφωνα με το παράρτημα της εκάστοτε πρόσκλησης της δράσης
 
- να έχουν συγκεκριμένο αριθμό απασχολούμενων το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, όπως προσδιορίζεται στις προϋποθέσεις της εκάστοτε πρόσκλησης της δράσης
 
Η ημερομηνία έναρξης υποβολών των αιτήσεων έχει οριστεί στις 6 Φεβρουαρίου 2019. Για την δράση της εργαλειοθήκης ανταγωνιστικότητας η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της. Ενώ, για την εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας που αφορά στο εμπόριο, την εστίαση και την εκπαίδευση η λήξη των υποβολών των αιτήσεων έχει οριστεί για τις 19 Απριλίου 2019.
 
Η ερευνητική ομάδα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, για την έγκυρη ενημέρωση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων ετοιμάζει Ενημερωτικό Σημείωμα σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜμΕ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο τη βέλτιστη προετοιμασία και ενημέρωση τους, παρέχοντας αναλυτικές κατευθύνσεις και εμπειρικές προτάσεις αναφορικά με το παραπάνω θέμα.
 
Πηγή: Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΒΕΕ, 21.12.2018
 
 
 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.