6 Νοεμβρίου 2019

ΦΠΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ 1994

Α.Ε. με αντικείμενο εργασιών πώληση και επισκευή αυτοκινήτων είχε κατασκευάσει το 1994 σε ιδιόκτητο αγροτεμάχιο βιοτεχνικό κτίριο το οποίο και ιδιοχρησιμοποιούσε έως το 2017 και είχε συμψηφίσει το ΦΠΑ της κατασκευής. Το 2018 το μίσθωσε ενώ από το 2008 η εταιρεία δεν πραγματοποιεί εμπορικές πράξεις. Σήμερα θέλει να μεταβιβάσει το κτίριο. Έχει ΦΠΑ αυτή η μεταβίβαση ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 6, του κώδικα ΦΠΑ, στον εν λόγω φόρο υπάγονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων των οποίων η άδεια κατασκευής εκδίδεται ή αναθεωρείται από 1ης Ιανουαρίου 2006, εφόσον μέχρι την ημερομηνία αναθεώρησης δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής. Επομένως, στην προκειμένη περίπτωση που η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας είναι προγενέστερη της 1/1/2006, η μεταβίβαση του ακινήτου δεν θα υπαχθεί σε ΦΠΑ, αλλά σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων (Ν. 1587/1950).

Σημειώνεται δε ότι δεν τίθεται θέμα διακανονισμού της έκπτωσης του ΦΠΑ των εξόδων κατασκευής του ακινήτου, καθώς βάσει των διατάξεων του άρθρου 33, έχει παρέλθει το πενταετές διάστημα από την έναρξη της χρησιμοποίησής του βιοτεχνικού κτηρίου (αγαθού επένδυσης) σε φορολογητέα δραστηριότητα. 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.