12 Απριλίου 2019

Πρόσθετο τιμολόγιο ξένου οίκου που αφορά εισαγωγή αγαθών από τρίτη χώρα

 Δύο (2) μήνες μετά από την εισαγωγή και καταβολή του ΦΠΑ στο τελωνείο ο προμηθευτής μας , χρεώνει κάποια διαφορά που εκ παραδρομής δεν τιμολόγησε στο αρχικό τιμολόγιο του εκτελωνισμού . Η αξία είναι μικρή . Μπορούμε να θεωρήσουμε το δεύτερο τιμολόγιο αυτό ως ΤΠΥ και να κάνουμε χρεοπίστωση σε ότι αφορά το θέμα ΦΠΑ;

Απάντηση:

Με δεδομένο ότι κατά την αρχική εισαγωγή των αγαθών, καταβλήθηκε ΦΠΑ στο τελωνείο, προκύπτει ότι αυτή, αφορούσε αγαθά που προέρχονταν από τρίτη χώρα και όχι στο πλαίσιο ενδοκοινοτικών συναλλαγών (εν προκειμένω: αποκτήσεων).

Υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία χρέωσης  / πίστωσης για το πρόσθετο τιμολόγιο, εφόσον ο εκδότης του έχει την έδρα του σε τρίτη χώρα.

Η κανονική διαδικασία θα ήταν, να ενημερωθεί ο εκτελωνιστής και να «διορθωθεί» η δασμολογητέα αξία για τον ΦΠΑ, στο τελωνείο.

Σημειώνεται ότι, η διαδικασία της χρέωσης / πίστωσης αφορά την λήψη υπηρεσιών από ελληνική επιχείρηση, όταν ο παρέχων, είναι επιχείρηση με έδρα εκτός ΕΕ, οπότε φορολογείται ως προς τον ΦΠΑ στην Ελλάδα (παρ. 2α, του άρθρου 14, του κώδικα ΦΠΑ).

Οίκοθεν νοείται, ότι αυτό εφαρμόζεται για παροχές υπηρεσιών που δεν εντάσσονται στις πράξεις των παραγράφων 3 έως 15 του άρθρου 14 του κώδικα ΦΠΑ [για τις οποίες ισχύει διαφορετική αντιμετώπιση]. Εφόσον λοιπόν, τόπος φορολογίας είναι το εσωτερικό της χώρας μας, για τις πράξεις αυτές οφείλεται φόρος στην Ελλάδα, ενώ ταυτοχρόνως, ο λήπτης της υπηρεσίας ασκεί και το δικαίωμα έκπτωσης του εν λόγω φόρου.

Πάντως, κατά την άποψή μας, δεν πρέπει να "βαπτιστεί" το συμπληρωματικό τιμολόγιο ως παροχή υπηρεσίας, εφόσον αφορά διόρθωση του πρώτου (αρχικό τιμολόγιο εισαγωγής).

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον εκτελωνιστή σας, ώστε να εφαρμοστεί η σωστή διαδικασία στο τελωνείο και να επανυπολογισθεί ο ορθός ΦΠΑ για τα εισαγόμενα αγαθά.  

Αν η αξία είναι, όπως λέτε, σχετικά μικρή, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην διαφοροποιηθεί η δασμολογητέα αξία, θα καταχωρίσετε το δεύτερο τιμολόγιο, αναλόγως, ως έξοδο ή ως αγορά αγαθών, χωρίς να επηρεαστεί ο ΦΠΑ, ή να επηρεαστεί ελάχιστα.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.