1 Απριλίου 2019

Αμοιβή διαχειριστή εταίρου δικηγορικής εταιρείας

Ο διαχειριστής εταίρος δικηγορικής εταιρείας με διπλογραφικά βιβλία μπορεί να λάβει μηνιαία αμοιβή και με ποια αιτιολογία (προμέρισμα, έναντι κερδών ή έκτακτη αμοιβή) και με ποιον συντελεστή φορολόγησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με την παράγραφο 1, του άρθρου 36, του ΚΦΕ, στην έννοια του μερίσματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι διανομές κερδών από κάθε μορφής νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα. Εξειδικεύοντας τις εν λόγω διατάξεις, η Πολ. 1042/2015 (παρ. 3), ορίζει ότι στην έννοια του μερίσματος εμπίπτουν και οι προσωρινές απολήψεις κερδών των εταίρων (προμερίσματα), καθώς και οι αμοιβές «που καταβάλλονται με οποιαδήποτε μορφή στα μέλη ΔΣ, διαχειριστές και εργατοϋπαλληλικό προσωπικό από τα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας».

Στα μερίσματα που καταβάλλουν οι δικηγορικές εταιρείες στους εταίρους διενεργείται παρακράτηση φόρου 10% (εντός του 2019. Ο προηγούμενος συντελεστής ήταν 15%). Η παρακράτηση διενεργείται κατά τον χρόνο που λαμβάνει χώρα η απόληψη κερδών και ο φόρος αποδίδεται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την καταβολή του ποσού.  Η παρακράτηση του φόρου μερισμάτων εξαντλεί την φορολογική υποχρέωση των δικηγόρων εταίρων.

Για την απόδοση του φόρου θα χρησιμοποιείται εφεξής, εφαρμογή μέσω taxisnet.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι είναι δυνατή η λήψη μηνιαίας προκαταβολής, έναντι κερδών (προμέρισμα), από μέλος δικηγορικής εταιρείας, με την προϋπόθεση ότι το κέρδος που αναλογεί στο εν λόγω πρόσωπο από την συμμετοχή στην εταιρεία θα είναι μικρότερο ή ίσο με το ποσό που έχει δοθεί συνολικά κατά την διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου. Σκόπιμο είναι δε, για τις πληρωμές αυτές, να υφίσταται σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό της εταιρείας ή σε πρακτικό γενικής συνέλευσης.

Επιπλέον, η έννοια της έκτακτης αμοιβής προβλέπεται προς τα μέλη των δικηγορικών εταιρειών βάσει της παραγράφου 3, του άρθρου 54, του Ν 4194/2013 (κώδικας δικηγόρων). Πρόκειται για αμοιβή που δίνεται ως πρόσθετο μέρισμα σε μέλη που θα επιδεικνύουν ιδιαίτερη δραστηριότητα, ζήλο, απόδοση και πνεύμα συνεργασίας.

Από τα δεδομένα του ερωτήματος, εξ άλλου, υποθέτουμε ότι υφίσταται η ως άνω δυνατότητα της καταβολής πρόσθετης αμοιβής στον εταίρο και διαχειριστή της δικηγορικής εταιρείας, η οποία θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αποφασίζεται κάθε φορά από την ΓΣ των εταίρων.

Τέλος, σκόπιμο είναι να αναφέρουμε και στην δυνατότητα καταβολής μηνιαίας αμοιβής διαχείρισης σύμφωνα με την Πολ. 1139/2015, η οποία μάλιστα, περιλαμβάνεται στα έξοδα της εταιρείας και αναγνωρίζεται φορολογικά.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.