20 Μαρτίου 2019

Άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Αστικός Συνεταιρισμός μη κερδοσκοπικός έχει ως κύριο ΚΑΔ την Παροχή Υπηρεσιών Εκπαίδευσης, σύμφωνα και με το καταστατικό. Έχει συνάψει συμφωνίες με νομικό πρόσωπο (εργολάβος-χορηγός) για την παροχή εκπαίδευσης (π.χ. σε Δήμους) ως υπεργολάβος. Τα τιμολόγια εσόδων που θα εκδώσει η ΑΜΚΕ προς αυτόν θα έχουν την αιτιολογία: "Χορηγία για την κάλυψη δαπανών" για την υλοποίηση προγραμμάτων της συγκεκριμένης εκπαίδευσης, όπως αναφέρεται ως όρος και στο ιδιωτικό συμφωνητικό, καθώς υπάρχουν και έξοδα γι’ αυτές τις υπηρεσίες. Το ως άνω εισόδημα απαλλάσσεται ή όχι από φόρο εισοδήματος;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τα δεδομένα του ερωτήματος γίνεται αντιληπτό, ότι ο αστικός συνεταιρισμός έχει δηλώσει στην φορολογική αρχή ότι παρέχει γενικά υπηρεσίες εκπαίδευσης, ενδεχομένως μαζί με άλλες δραστηριότητες. Μολονότι από την υπάρχουσα νομοθεσία δεν απαγορεύεται η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΝΠ, η σύσταση αστικού συνεταιρισμού με κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, θεωρούμε ότι έρχεται, τουλάχιστον, σε «εννοιολογική» αντιδιαστολή προς την υφιστάμενη νομική μορφή του εν λόγω προσώπου. Εν συνεχεία, αναφέρεται στο ερώτημα, ότι το νομικό πρόσωπο που πρόκειται να αναλάβει την παροχή υπηρεσιών (εργολάβος) έχει επίσης μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς δραστηριοποιείται με την μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜΚΕ).

Επίσης, παρατηρούμε ότι η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης του αστικού συνεταιρισμού προς τρίτα ΝΠ γίνεται με την συνδρομή της ΑΜΚΕ μέσω σύναψης σχετικού συμφωνητικού. Κατά την γνώμη μας, η εν λόγω σύμβαση μεταξύ των δύο ΝΠ αποτελεί επί της ουσίας εμπορική συμφωνία που αποσκοπεί στην επίτευξη εισοδήματος για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

Επομένως, η αιτιολόγηση των πληρωμών του συνεταιρισμού προς την ΑΜΚΕ δεν μπορούν να θεωρηθούν χορηγίες ή δωρεές, καθότι δίνονται ως αντίτιμο της παροχής υπηρεσιών από την τελευταία. Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι και τα δύο προαναφερόμενα ΝΠ αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (παρ. 2, του άρθρου 47, του ΚΦΕ). Τα παραπάνω έσοδα, συνεπώς, θα φορολογηθούν με βάση τις γενικές διατάξεις της παραγράφου 1α, του άρθρου 58, του Ν 4172/2013. Τονίζεται ότι από τα εν λόγω έσοδα θα αφαιρεθούν όσα έξοδα πραγματοποιούνται για την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητα περιλαμβανομένων και των τιμολογίων της ΑΜΚΕ.  

Υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΝΠ

Σύμφωνα με την παράγραφο 2, του άρθρου 1, του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ), καθώς και της ερμηνευτικής των εν λόγω διατάξεων Πολ. 1003/2014, στις ρυθμίσεις του ως άνω νόμου υπάγονται μεταξύ άλλων, οι αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι συνεταιρισμοί, οι δικηγορικές εταιρείες, οι κοινοπραξίες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη οντότητα του ιδιωτικού τομέα, που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ακόμη εντάσσονται τα ΝΠΙΔ, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι ενώσεις προσώπων και γενικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Περαιτέρω, με βάση την παράγραφο 2, του άρθρου 47, του ΚΦΕ, όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα (βλ. και Γνωμ. ΣΛΟΤ Πρωτ.: 258 ΕΞ / 21.02.2017).

Επομένως, όπως προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις, τα ΝΠ ή οποιαδήποτε ένωση προσώπων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, υποχρεούνται σε τήρηση λογιστικών αρχείων με το απλογραφικό σύστημα εφόσον αποκτούν εισόδημα ανεξαρτήτως πηγής, που δεν υπερβαίνει το όριο του 1.500.000 ευρώ ανά διαχειριστική περίοδο (βλ. παρ. 3, του άρθρου 2 σε συνδυασμό με την παρ. 11 και 12 του άρθρου 3).

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι υφίσταται η υποχρέωση δήλωσης τήρησης βιβλίων, εφόσον, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, αλλά και από τα δεδομένα του ερωτήματος, η νομική οντότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.