17 Δεκεμβρίου 2018

Τιμολόγηση αλλοδαπής εταιρείας

Ελληνική εταιρεία (Ε.Ε.) θα τιμολογήσει αλλοδαπή επιχείρηση με έδρα τις Η.Π.Α., για υπηρεσίες που της προσέφερε. Στο τιμολόγιο που θα εκδώσει θα υπολογίσει ΦΠΑ; Αν ναι, με συντελεστή 24%; Η περιοδική ΦΠΑ θα επηρεαστεί από την πώληση αυτή; Προκύπτει κάποια άλλη υποχρέωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση τους γενικούς κανόνες των διατάξεων της παρ. 2, του άρθρου 14, του Κώδικα  ΦΠΑ[1], τόπος φορολογίας θεωρείται ο τόπος εγκατάστασης του λήπτη της υπηρεσίας. Επομένως, εφόσον λήπτης της υπηρεσίας είναι εταιρεία που βρίσκεται στις ΗΠΑ, η συγκεκριμένη παροχή δεν φορολογείται (ως προς τον ΦΠΑ) στην Ελλάδα. Συνεπώς, η ελληνική επιχείρηση δεν θα υπολογίσει ΦΠΑ επί του τιμολογίου της, αλλά θα αναγράψει: «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡ. 2, ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14, ΤΟΥ Ν. 2859/2000»[2].

Περαιτέρω, σκόπιμο είναι η ελληνική εταιρεία να διατηρεί κάποιο αρχείο με έγγραφα που να πιστοποιούν ότι η αλλοδαπή εταιρεία πραγματικά υφίσταται και διαθέτει τη έδρα της στις ΗΠΑ όπως λ.χ. μία βεβαίωση από δημόσια αρχή της ξένης χώρας.

Η απεικόνιση της συγκεκριμένης συναλλαγής στην δήλωση ΦΠΑ της οικείας περιόδου θα γίνει στον κωδ. 349 -Λοιπές εκροές χωρίς ΦΠΑ, με δικαίωμα έκπτωσης.



[1] Με την επιφύλαξη των διατάξεων των επομένων παραγράφων 3 έως και 13 του ίδιου άρθρου, όπου εξειδικεύονται ορισμένες κατηγορίες παροχής υπηρεσιών.

[2] Βλέπε την πρόβλεψη αυτή στην περ. ιβ, της παρ. 1, του άρθρου 9, των ΕΛΠ (Ν 4308/2014).

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.