17 Σεπτεμβρίου 2018

Ακύρωση μετοχών και φόρος υπεραξίας

Η περίπτωση έχει ως εξής: Κληρονόμος μετοχών ΑΕ λόγω θανάτου του πατέρα του, αποφασίζει να αποχωρήσει από την ΑΕ, όχι όμως με πώληση των μετοχών του, αλλά με επιστροφή τους στην εταιρεία και ακύρωσής τους (σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου). Στην περίπτωση αυτή λαμβάνει ένα ποσό το οποίο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από την ονομαστική αξία των μετοχών. Το ερώτημα είναι αν οφείλεται φόρος υπεραξίας 15%, καθώς η απόκτηση έγινε με την αποδοχή κληρονομιάς του πατέρα του (και πληρώθηκαν οι ανάλογοι φόροι).


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με την Πολ. 1003/2017, η μείωση του κεφαλαίου και επιστροφή στους εταίρους δεν συνιστά εισόδημα και δεν φορολογείται. Επομένως, δεν τίθεται θέμα φορολόγησης για το ποσό που πρόκειται να λάβει μέτοχος από την επιστροφή και ακύρωση των μετοχών του  στην εταιρεία, καθώς δεν αποτελεί εισόδημα.  Επιπλέον, η πράξη αυτή δεν συνιστά μεταβίβαση τίτλων.

Όσον αφορά τα τεκμήρια, στην ως άνω απόφαση αναφέρεται ότι αν κατά την συμμετοχή στο κεφάλαιο της εταιρείας το φυσικό πρόσωπο δεν υποχρεούταν από τις φορολογικές διατάξεις στην κάλυψη τεκμηρίου, τότε το ποσό που λαμβάνει αυτούσιο από την μείωση του κεφαλαίου δεν θεωρείται εισόδημα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίου. Εξάλλου, δεν αναγράφεται στη δήλωση φόρου εισοδήματος (Ε1).

Αν όμως η συμμετοχή στην πρώτη εταιρεία αποτελούσε τεκμήριο (από 1.1.2014 και μετά, βλ. άρθρο 32 του ΚΦΕ), τότε το ποσό του επιστρεφόμενου κεφαλαίου αποτελεί ποσό που προέρχεται από διάθεση περιουσιακού στοιχείου, αναγράφεται στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 του Ε1 και καλύπτει τυχόν νέα επένδυση (συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρείας κ.λπ.).

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι στα επιστρεφόμενα ποσά κεφαλαίου, δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.