21 Αυγούστου 2018

ΑΕ με δραστηριότητα βραχυχρόνιες μισθώσεις

ΑΕ ανέγειρε 2 κατοικίες ώστε να τις μισθώνει με βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έχει ακόμα μία δραστηριότητα, η οποία δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ (Αστικές μισθώσεις κατοικιών). Ισχύει και για την ΑΕ η απαλλαγή από τον ΦΠΑ αν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις των κατοικιών δεν προσφέρει υπηρεσίες; (καθαρισμού, κλπ). Αν ισχύει η απαλλαγή, ο ΦΠΑ εισροών που συσσωρεύτηκε θα πρέπει σύμφωνα με το κλάσμα της pro-rata να μηδενίσει και να μεταφερθεί σε λογαριασμό δαπάνης;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 39Α, του ΚΦΕ, το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Περαιτέρω, από την παρ. 3α, του άρθρου 111, του Ν. 4446/2016, προκύπτει ότι το εισόδημα που αποκτάται στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 39Α του ΚΦΕ, απαλλάσσεται του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε τα εξής:

 1) εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις δύναται να αποκτούν και τα νομικά πρόσωπα εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 8, του άρθρου 111, του Ν. 4446/2016 (να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος, η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, κ.λπ.),

2) το εν λόγω απαλλάσσεται του ΦΠΑ και

3) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 47, του ΚΦΕ, φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνεπώς, η δραστηριότητα της εκμετάλλευσης κατοικιών με το σύστημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων θεωρείται για τον σκοπό της φορολογίας του ΦΠΑ ως απαλλασσόμενη πράξη χωρίς δικαίωμα έκπτωσης.

Εφόσον, λοιπόν, η ΑΕ υπάγεται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αλλά ασκεί αποκλειστικά απαλλασσόμενες πράξεις δίχως δικαίωμα έκπτωσης, θα πρέπει να καταχωρίζει το συνολικό ποσό του ΦΠΑ των εισροών ως έξοδο στον λογ. 64.11 - Φόροι και τέλη (πλην φόρου εισοδήματος), με την εφαρμογή του συντελεστή pro rata στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου.

Στην περίπτωση κατά την οποία θα διενεργήσει και φορολογητέες πράξεις, θα εκπέσει το μέρος του ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτές, βάσει του συντελεστή pro rata.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.