15 Δεκεμβρίου 2017

Ανέγερση επαγγελματικού κτιρίου

Ξενοδοχειακή AE βρίσκεται στο στάδιο ανέγερσης αγοράζει πόρτες δωματίων και μπάνιων καινούργιες. Δικαιούται απαλλαγής ΦΠΑ στην αγορά των πορτών;

Οι πόρτες σε ποιο λογαριασμό των ΕΛΠ καταχωρούνται;

Στον 11 στον 14 ή στον λοιπό εξοπλισμό;

Το ίδιο ερώτημα τίθεται και για την αγορά κινούμενων μονωτικών τοίχων που θα χρησιμοποιούντα για την μόνωση των αιθουσών εκδηλώσεων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατ’ αρχάς, στην περίπτωση που πραγματοποιείται η ανέγερση κτίσματος (είναι δηλαδή σε εξέλιξη) το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε δραστηριότητα που υπάγεται στον κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (φορολογητέα δραστηριότητα), η επιχείρηση έχει το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εξόδων κατασκευής εφόσον ασφαλώς έχει, βάσει οποιασδήποτε έννομης σχέσης, την χρήση του ακινήτου αυτού, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα χρόνων (παρ. 4, του άρθρου 33, του κώδικα ΦΠΑ). Σημειώνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κατασκευή / ανέγερση, η εταιρεία θα πρέπει να δηλώσει προσωρινά τον ΚΑΔ: 41202001[1] στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Οι δαπάνες κατασκευής θεωρούνται μέρος του υφιστάμενου κτιρίου, στον βαθμό που ενσωματώνονται σε αυτό, αποτελούν, δηλαδή, μέρος της διαδικασίας κατασκευής μέχρι την ολοκλήρωσή του, προκειμένου αυτό να καταστεί έτοιμο προς χρήση. Ειδικότερα, η αγορά και τοποθέτηση εσωτερικής πόρτας, όπως αναφέρετε στο ερώτημά σας, θεωρείται μέρος του κτιρίου και άρα το σχετικό ποσό θα καταχωρισθεί σε λογαριασμό της ομάδας 12 – «Κτίρια & τεχνικά έργα» (βάσει του προτεινόμενου νέου λογιστικού σχεδίου των ΕΛΠ).

Η ίδια αντιμετώπιση θα εφαρμοστεί και για τοίχους ή χωρίσματα, τα οποία σε κάποιο βαθμό ενσωματώνονται στο υπάρχον κτίσμα.  

Επισημαίνεται ότι τα υπό κατασκευή πάγια παρακολουθούνται σε υπολογαριασμό κάθε λογαριασμού παγίου.

Αντιθέτως αγορές επίπλων, εξοπλισμού, ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών κ.λπ., που δεν ενσωματώνονται στο κτίσμα, θα καταχωρίζονται σε λογαριασμό της ομάδας 15 – «Λοιπός εξοπλισμός» και θα αποσβένονται ιδιαιτέρως.

 



[1] EΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ‘Η ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ‘Η ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (ΩΣ ΑΓΑΘΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 33, ΠΑΡ. 4, ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ) ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΤΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΤΟΥΣ

 

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.