9 Ιουνίου 2017

Λογιστικές εγγραφές για αμοιβές ΔΣ

1) Ποια είναι η λογιστική εγγραφή αμοιβής μέλους ΔΣ που δεν συνδέεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς 34,1%; Επίσης χρειάζεται να υπογράψει σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ;

2) Ποια είναι η λογιστική εγγραφή αμοιβής εργαζομένου με εργόσημο (περίπου 10 ημερομίσθια το μήνα) διανομή φυλλαδίων, σε επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία, χρειάζεται σύμβαση;

3) Ο επαναλαμβανόμενος αμοιβαίος συμψηφισμός αμοιβαίων ανταπαιτήσεων μεταξύ πελάτη - προμηθευτή επιτρέπεται; (κατά βάση είναι προμηθευτής αγοράζει όμως και ως πελάτης).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

1) Κατ’ αρχάς, θεωρούμε ότι η υπογραφή σύμβασης ανεξάρτητων υπηρεσιών δεν είναι απαραίτητη για τα μέλη του ΔΣ ΑΕ, καθώς τόσο τα καθήκοντα και οι λοιπές αρμοδιότητες, όσο και οι τυχόν αμοιβές τους καθορίζονται από σχετικές αποφάσεις της ΓΣ των μετόχων της εταιρείας, βάσει των γενικότερων όρων του καταστατικού της. Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές επί των αμοιβών των μελών ΔΣ που δεν συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (δεν είναι δηλαδή μισθωτοί) και δεν κατέχουν ποσοστό των μετοχών της εταιρείας μεγαλύτερο του 3% (ή δεν είναι μέτοχοι), υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38, του Ν 4387/2016 και αποδίδονται στο δημόσιο μέσω της ΑΠΔ, βάσει των οδηγιών της Εγκ. ΕΦΚΑ 4/2.2.2017.

Στις περιπτώσεις αυτές, λοιπόν:

Θα χρεώνονται οι:

α) λογ. 60.01 – Μικτές αποδοχές με το ποσό της αμοιβής και

β) λογ. 60.02 – Εργοδοτικές εισφορές με το ποσό της εισφοράς που επιβαρύνεται ο εργοδότης

σε πίστωση των:

α) λογ. 54.03.01 - Παρακρατούμενος φόρος από μισθωτή εργασία και συντάξεις,

β) λογ. 55.01 – Υποχρεώσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς (με το συνολικό ποσό της εισφοράς 34,1%) και

γ) λογ. 53.04 - Υποχρεώσεις προς ιδιοκτήτες και διευθυντικό προσωπικό.

Είναι προφανές ότι η επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει λογαριασμούς με λεπτομερέστερη ανάλυση εφόσον αυτό εξυπηρετεί τις πληροφοριακές της ανάγκες. Σημειώνεται ότι η καταχώριση των αμοιβών ΔΣ στον λογ. 60 - Παροχές σε εργαζόμενους προτείνεται με βάση την λογιστική οδηγία των ΕΛΠ (παρ. 37.6.2).

2) Για την λογιστική καταχώριση της αμοιβής εργαζομένου με εργόσημο θα χρησιμοποιηθούν πάλι οι σχετικοί λογαριασμοί του λογ. 60, σε πίστωση του 53.03 - Αποδοχές προσωπικού πληρωτέες, εφόσον πρόκειται για σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Διαφορετικά, θα χρησιμοποιηθούν οι λογ. 64.01.01- Αμοιβές για υπηρεσίες - μη συνδεδεμένες οντότητες και 53.06 - Άλλες υποχρεώσεις προς μη συνδεδεμένες οντότητες. Συμβάσεις είναι σκόπιμο να γίνουν και στις δύο περιπτώσεις.

3) Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολ. 1216/2014 (παρ. 6), σε περίπτωση που οι αντισυμβαλλόμενοι είναι ταυτόχρονα προμηθευτές και πελάτες, επιτρέπεται να προβούν σε εκατέρωθεν λογιστικούς συμψηφισμούς. Ωστόσο, όταν η διαφορά που απομένει μετά τον συμψηφισμό είναι μεγαλύτερη των 500 ευρώ, τότε για να αναγνωρισθεί το σύνολο των αγορών απαιτείται η εξόφλησή της με τραπεζικό μέσο πληρωμής. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση πώλησης αγαθών μεταξύ υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών με «ανταλλαγή». 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.