26 Απριλίου 2017

Τιμολόγηση ηλεκτρικού ρεύματος

α) Μπορεί ένα Ν.Π.Δ.Δ.(ΟΤΑ) όπως οι ΔΗΜΟΙ να εκδώσουν τιμολόγιο εσόδων σε ένα άλλο ΝΠΙΔ (ΔΕΥΑ) με αιτιολογία, πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να έχουν τέτοια δραστηριότητα; Και εάν ναι, θα εκδώσουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή πώλησης; Το ερώτημα προκύπτει διότι ο ΔΗΜΟΣ έχει στην κυριότητα του γεωτρήσεις Ύδατος, οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται από άλλο ΝΠΙΔ και για να εισπράξει το κόστος της ΔΕΗ, επιθυμεί να εκδώσει τιμολόγιο, προς την ΔΕΥΑ.

β) Εάν οι γεωτρήσεις μισθωθούν στην ΔΕΥΑ, άλλα οι λογαριασμοί θα εξακολουθούν να εκδίδονται στο όνομα του ΔΗΜΟΥ, φορολογικά η ΔΕΥΑ καλύπτεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι δήμοι όπως και τα λοιπά ΝΠ ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια πώλησης αγαθών ή παροχή υπηρεσιών στην περίπτωση που πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές και κατ’ επέκταση αποκομίζουν οικονομικό όφελος. Στην προκειμένη περίπτωση η έκδοση τιμολογίου δεν αφορά την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά την παροχή υπηρεσιών κάλυψης της δαπάνης ηλεκτρικού ρεύματος. Γίνεται επί της ουσίας μία μεταφορά του εξόδου (rebill) ηλεκτροδότησης στο πρόσωπο του τελικά καταναλώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Σημειώνεται, ότι το τιμολόγιο που θα εκδοθεί θα αφορά την παροχή υπηρεσίας. Ο δε ΦΠΑ που θα υπολογισθεί επί της αμοιβής θα είναι με συντελεστή 24%.

Εναλλακτικά, είναι εφικτή και η μίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των γεωτρήσεων στην ΔΕΥΑ. Στην περίπτωση αυτή η δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος θα αναγνωρίζεται από τον μισθωτή ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στον λογαριασμό της ΔΕΗ ή του όποιου παρόχου, αναγράφονται τα στοιχεία του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) των γεωτρήσεων. Ομοίως και σε αυτή την περίπτωση, η μίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, καθώς η απαλλαγή από τον ΦΠΑ εφαρμόζεται μόνο στις μισθώσεις ακινήτων και όχι δικαιωμάτων ή άλλων ενσωμάτων ή ασώματων αγαθών.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.