20 Φεβρουαρίου 2017

Έκπτωση δαπάνης τιμολογίου αξίας 2.000 ευρώ

Η εταιρεία Π (προμηθευτής) παρέχει υπηρεσίες στην εταιρεία Λ (πελάτης) και με την ολοκλήρωση της εργασίας εκδίδει τιμολόγιο αξίας 2.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 480,00 ευρώ. Η εξόφληση του τιμολογίου από την Λ έγινε ως εξής. Με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό της Π ποσό 2.440,00 και με μετρητά 40,00 ευρώ. Ερώτηση ποιά θα είναι η φορολογική επίπτωση για την δαπάνη της εταιρείας Λ;

Απάντηση

Σύμφωνα με την περίπτωση β του άρθρου 23 του N. 4172/2013 σχετικά με τις  μη εκπιπτόμενες δαπάνες, αναφέρεται ότι δαπάνες οι οποίες αφορούν συναλλαγές άνω του ποσού των 500 ευρώ αναγνωρίζονται μόνο στην περίπτωση που γίνει πληρωμή μέσω τραπεζικού ιδρύματος. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δαπάνες άνω των 500 ευρώ δεν εκπίπτουν εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.

Σύμφωνα με την παρ. 2 της Πολ. 1055/2016 διευκρινίζεται ότι ως τραπεζικό μέσω πληρωμής  “νοείται η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα), η χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών της εταιρίας που πραγματοποιεί την πληρωμή, η έκδοση τραπεζικής επιταγής της επιχείρησης ή η εκχώρηση επιταγών τρίτων, η χρήση συναλλαγματικών οι οποίες εξοφλούνται μέσω τραπέζης, η χρήση ταχυδρομικής επιταγής - ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων”.

Συμπερασματικά, η έστω και (μικρή) τμηματική εξόφληση του τιμολογίου προμηθευτή με μετρητά, στερεί από την επιχείρηση τη δυνατότητα έκπτωσης του συνόλου της συγκεκριμένης δαπάνης. Προκειμένου, λοιπόν, να ανακτήσει το δικαίωμα της έκπτωσης η επιχείρηση θα πρέπει να προβεί σε επιστροφή του ποσού των 40 ευρώ προς τον προμηθευτή και εν συνεχεία ο προμηθευτής να καταβάλει την εν λόγω διαφορά με την χρήση τραπεζικού μέσου, όπως προαναφέραμε. 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.