15 Φεβρουαρίου 2017

Συνταξιοδότηση κοινωνού σε κοινωνία εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων

Δύο αδελφές συνιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα σε οικόπεδο με ποσοστό 50 επί τοις εκατό εκάστη ανέγειραν συγκρότημα ενοικιαζομένων δωματίων και για την συνεκμετάλλευση αυτού συνέστησαν κοινωνία από το 1990. Μία εκ των κοινωνών η οποία έχει δύο ενήλικα τέκνα τα οποία δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Ποιά βλέπετε ότι είναι η πιο συμφέρουσα λύση για την συνέχεια της εκμετάλλευσης των ενοικιαζομένων δωματίων.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 20, του Ν. 4387/2016: Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αν και δεν απαγορεύεται, η απασχόληση συνταξιούχου, προκαλεί περικοπή της σύνταξής του κατά ποσοστό 60%. Για το λόγο αυτό και μόνο καθίσταται συμφέρουσα η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας και η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της κοινωνίας από τα τέκνα του μέλους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Επισημαίνεται ότι η μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της κλίμακας του άρθρου 29, του Ν. 2961/2001.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.