5 Οκτωβρίου 2016

Επιστροφή φόρου εισοδήματος λόγω διακοπής Κ/Ξ

Κοινοπραξία που συστήθηκε για την κατασκευή δημοσίου έργου το 2013 τελειώνει και παραδίδει το έργο τον 10/2016. Με βάση τη βεβαίωση οριστικής παραλαβής του έργου (δεν υπήρχε υποχρέωση εγγραφής σε ΓΕΜΗ - Επιμελητήριο) προχωρά στην παύση εργασιών στο μητρώο ΔΟΥ και εντός μηνός υποβάλλεται η φορολογική δήλωση "έντυπο Ν". Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του φόρου είναι πιστωτικό (λόγω μεγάλη προκαταβολής φόρου). Με ποιά διαδικασία και πώς θα επιστραφεί το πιστωτικό υπόλοιπο του φόρου δεδομένου ότι η Κ/Ξ όταν θα εκκαθαριστεί η δήλωσή της και βεβαιωθεί η επιστροφή δεν θα υφίσταται ως Ν.Π - Νομική Οντότητα;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατά κανόνα, η διάλυση ενός νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι επέρχεται και η παραγραφή των τυχόν απαιτήσεων κατά τρίτων, ή υποχρεώσεων προς τρίτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 269, του Ν 4072/2012 (για την ομόρρυθμη εταιρεία), οι οποίες εφαρμόζονται και στις κοινοπραξίες (άρθρο 293, παρ. 3, του ως άνω νόμου), σε περίπτωση λύσης της εταιρείας οι αξιώσεις κατά των εταίρων για εταιρικά χρέη παραγράφονται μετά πέντε έτη από την καταχώριση της λύσης της εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ., εκτός αν η αξίωση κατά της εταιρείας υπόκειται σε βραχύτερη παραγραφή.

Αντίστοιχα, εφόσον υφίσταται απαίτηση της εταιρείας κατά του Ελληνικού δημοσίου (που όπως αναφέρεται στο ερώτημα, πρόκειται για προκαταβολή φόρου), μετά το πέρας της εκκαθάρισης, θα πρέπει, με ευθύνη του εκκαθαριστή, να μεταφερθεί σε δοσοληπτικούς λογαριασμούς των εταίρων ή συμμετεχόντων στην κοινοπραξία και εν συνεχεία προς συμψηφισμό (χρέωση) με τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας (κοινοπραξίας, στην προκειμένη περίπτωση).

Τούτο διότι, τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, που έχουν την ιδιότητα του εταίρου, κατά το πέρας της εκκαθάρισης είναι εκείνοι που καθίστανται τελικώς δικαιούχοι της επιστροφής, αλλά και υπόχρεοι τυχόν αξίωσης των δανειστών του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, όπως αναφέρθηκε ήδη.

Είναι δε σκόπιμο να σημειώσουμε ότι η κοινοπραξία θα αναμένει και τον σχετικό φορολογικό έλεγχο των χρήσεων που δεν έχουν ελεγχθεί, οπότε υπόχρεοι σε τυχόν πρόσθετους φόρους που θα προκύψουν κατά το στάδιο αυτό, είναι επίσης οι     συμμετέχοντες στην κοινοπραξία.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.